Új, alacsonypadlós trolibuszok érkezhetnek 2022 végétől Budapestre, a Főváros Közgyűlés jövő szerdán dönthet a járműbeszerzéséről, ezt közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

 A tervek szerint 2023 végéig 48 új Solaris trolibuszt biztosítanak a közösségi közlekedés számára. A főpolgármester emlékeztetett: a fővárosi önkormányzat 2014-ben kötött járművek beszerzésére szerződést, és ennek keretében 48 trolibuszt tudnának vásárolni. Kijelentette:

A főváros mindent megtett azért, hogy a kormány betartsa az előző városvezetésssel kötött, a járműbeszerzés forrásainak biztosításáról szóló megállapodást, de a kabinet nem tartja be ezt az ígéretet.

Azt kellett mérlegelniük, hogy megpróbálnak minden erejüket megfeszítve forrásokat találni a trolik megvásárlására vagy elengedik a lehetőséget, és ezzel valószínűleg hosszú időre lemondanak a trolibuszpark fejlesztéséről.

A főváros próbálkozott azzal is, hogy az európai fejlesztési bank hiteléből vásárolják meg ezeket a trolibuszokat, de a lehíváshoz a kormány nem járult hozzá.


A főpolgármester kijelentette: azt a döntést hozták, hogy előremenekülnek. Ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a járműbeszerzésről szóló előterjesztést, akkor belevágnak abba, hogy ezeket a trolikat megszerezzék a budapestiek számára. Lesz, ami lesz. Azt remélik, hogy az ehhez szükséges források biztosítását nem fogja akadályozni a következő kormány.

Szólt arról is, már csak egy garanciát lát arra, hogy jövőre ne vonják el az iparűzési adót Budapesttől. Ez pedig az, hogy kormányváltás lesz jövőre.

Ezt nem tudják és nem is akarják megvárni, a városnak fejlődnie kell, és így jövő év végétől érkezhetnek az új korszerű trolibuszok.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója közölte, 2023 végére megvalósulhat, hogy a jelenlegi 14 fővárosi trolibuszvonalon már kizárólag alacsonypadlós trolibuszok közlekedjenek. (MTI)

Kiemelt kép: Kemény Máté/Wikipedia Commons