Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) október elején tette közzé a hosszú COVID hivatalos definícióját. Ami azért jelentős előrelépés, mert noha régóta tudható, hogy a koronavírus-fertőzés egyeseknél hosszú távon elhúzódó tüneteket okoz, ennek az állapotnak eddig nem létezett hivatalos meghatározása – írja a Házipatika.hu a Healthline cikke alapján.

A WHO által közzétett dokumentumban „poszt-COVID-19 állapotként” szerepel a köznyelvben eddig poszt-COVID-szindrómaként emlegetett állapot.

A hosszú COVID többféleképpen érintheti az embereket: van, aki elhúzódó, folyamatosan fennálló szimptómákat tapasztal, mások átmeneti javulás után a korábbi tünetek újbóli megjelenéséről számolnak be. A tünetek rendkívül széles skálán mozoghatnak: ezek közé tartoznak például a kognitív zavarok, a fáradtság és a légszomj is. Míg a szövődmények között szerepel a stroke és a szívroham.

 Egyelőre a szakemberek is csak találgatni tudják, meddig tarthat a hosszú COVID. Az eddigi tapasztalatok alapján a tünetek egyeseknél pár hónap alatt elmúlnak, másoknál viszont egy évre, vagy akár ennél is hosszabb időre lehet szükség a teljes felépüléshez. Az emberek körülbelül 10-20 százaléka hetekig vagy akár hónapokig elhúzódó tüneteket tapasztal.

Borítókép: Pixabay/athree23