Két éve indult el az új városvezetés kezdeményezésével a Budapest Mindenkié program. Az érdeklődők most egy új honlapon tájékozódhatnak az ez idő alatt történt eseményekről, változásokról és folyamatban lévő fejlesztésekről.

A megújult oldal tájékoztat a városvezetés járványkezelési rendelkezéseiről, többek között az oltást népszerűsítő kampányáról és a munkahelyek védelméről, valamint a járványhoz részben kapcsolódó, a hajléktalan emberek lakhatási körülményeit javító intézkedésekről:

Már a járvány első hullámának idején új férőhelyeket alakítottunk ki a hajléktalan szállókon a zsúfoltság csökkentésének érdekében, emellett korábban kihasználatlan, rossz állapotú lakásokat is lakhatóvá tettünk. Ennek folytatásaként mostanra közel 150 embertársunkat sikerült lakásbérlési lehetőség biztosításával a hajléktalanságból kiemelnünk, köztük olyanokat, akik egészségügyi vagy szociális intézmények dolgozójaként maguk is részt vállaltak a járvány elleni védekezésből.

Az érdeklődők informálódhatnak a két év alatt történt fejlesztésekről is, többek között a Lánchíd, az M3-as metró és a Blaha Lujza tér felújításáról is, amelyeket a városvezetés a kormány pénzügyi megvonásai ellenére is kivitelez:

Az elmúlt másfél évben 100 milliárd forintot is meghaladta a kormány direkt elvonásai, a Fővárosi Önkormányzat mára többet fizet be adók formájában a központi költségvetésbe, mint amennyi támogatást onnan kap.

Az új honlap a budapesti közösség erejéről is számot ad—pontosabban azokról a projektekről és konzultációkról, amelyek az elmúlt két évben a budapesti lakosok érdekérvényesítését szolgálták. Ide tartozik között a Diákvárosról szóló konzultáció, a Szabolcs utcai hajléktalan emberek ellátását szolgáló kórház melletti kiállás, és a Hajógyári-sziget védelme.

A jövő a lakosságot és más érintetteket közvetlenül és érdemben bevonó, a részvételiségen alapuló városfejlesztésben van. Különösen fontos ez egy olyan országban, ahol a demokrácia intézményrendszere kiürült, majd megcsonkításra került és milliók érzik úgy, hogy nem számít a véleményük, nem hallatszik a hangjuk.

A honlapon ezenfelül a Budapest Mindenkié program további 247, az esélyteremtést, a város zöldítését, valamint a nyitott várost érintő intézkedéséről és fejlesztéséről olvashatnak az érdeklődők.

Kiemelt kép: Pixabay