Ferenc pápa megfogalmazása szerint az Élelmezési Világnapon, vagyis október 16-án szembesülünk az emberiség egyik legnagyobb problémájával, vagyis az éhezéssel. Mint a Vatican News beszámol róla: a szeptemberi New York-i ENSZ csúcstalálkozó résztvevői rámutattak az új, innovatív élelmezésügyi megoldások jelentőségére, amelyekkel változtatni lehet az élelmiszer előállításának és fogyasztásának módjain az emberek és földünk jóléte érdekében. Ez a feladat most sürgőssé vált azért, hogy felgyorsulhasson a pandémia utáni felépülés. Le kell tehát küzdeni az élelmezési bizonytalanságot és haladni kell a 2030-ra kitűzött célok felé. A Szentatya úgy látja:

A cselekedeteink a jövőnk. Jobb termelés, jobb táplálkozás, jobb környezet és jobb élet.

Lehetővé kell tenni, hogy mindenki hozzájuthasson a környezeti fenntarthatóságot biztosító élelmezéshez, elérhető áron. Az élelmezési rendszerek átalakításában mindenkinek szerepe van, fontos az együttműködés a kulturális háttérnek, tapasztalatoknak, képességeknek megfelelően.

Ferenc pápa szerint fel kell hívni a fiatal nemzedékek figyelmét az éhezés nélküli világ megvalósításáért folytatott erőfeszítésekre. Hangsúlyozta üzenetében az egyéni felelősségvállalás szerepét, mert mindenki hozzájárulhat e nemes célok megvalósításához, amely a mindennapi élet szintjén kezdődik. A Szentatya végül a Mindenható Isten áldását küldi mindazokra, akik nagylelkűen és elkötelezetten küzdenek a világban a nyomor és az éhezés ellen:

Imádkozom azokért, akik a remény és a harmónia magjait szórják a világban, hogy munkájuk, kezdeményezéseik eredményessé váljanak.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons