2021. október 19-ig tart a Tudatos Vásárlók Egyesülete által meghirdetett #ÖkoTakarítás hónapja kampány, melynek célja, hogy bebizonyítsa: nem kizárólag erős vegyszerekkel lehet otthonunk higiénikus és biztonságos. Ennek keretében támogatják újabb Tiszta otthon ÖkoKörök indulását, melyeknek résztvevői kiscsoportos, személyes élményeken keresztül tanulják meg, hogyan lehet egészségesebben és környezetkímélőbben tisztán tartani az otthonunkat, és elkerülni sok felesleges pénzkiadást és szemétkupacot.

Az Egyesület mérései azt mutatják, hogy a programban 2019 óta elért mintegy 500 háztartás az ÖkoKör találkozók után akár egy évvel is megtartotta zöld szokásait, környezetkímélőbben élt, 20 százalékkal kevesebb tisztítószert tartott a lakásban, mint az ÖkoKör végén, és 50 százalékkal több minősített ökoszert vagy alternatív, környezetkímélő takarítószert (például ecet, mosószóda) használt.

A magyarok 88 százaléka aggódik a tisztítószerekben lévő vegyi anyagok egészségi, 87 százalékuk pedig a környezeti hatásuk miatt. Éppen ezért egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a környezetbarát és egészségkímélőbb vegyszerek és zöld takarítási praktikák iránt. Ezt alaposan kihasználják a gyártók, amikor megpróbálnak felülni a zöld hullámra. Az Egyesület honlapján részletes elemzés található a piaci ökotrendekről, és a különböző zöldre festési praktikákról. A most induló ÖkoKörök azt célozzák, hogy a résztvevők a jövőben tudatosabban nyúljanak a polcon lévő termékekhez és kevesebb vegyszerrel oldják meg a takarítást otthonukban. (MTI)

Borítókép: Azza_Hafizah/Pixabay