Geomágneses vihar alakult ki hétfőn bolygónknál – írja a 24.hu a Space.com-ra hivatkozva. Az esemény során az északi fényt egészen délről, többek között New York államból is látták.

A szakemberek október 9-én figyeltek meg egy koronakidobódást (CME) a Nap Föld felé néző oldalán, az esemény szele október 11-én érte el bolygónkat. Az elkövetkező években egyre erősödik majd a naptevékenység, hiszen csillagunk 11 éves ciklusa legaktívabb periódusa felé közeledik. A szoláris maximum során a naptevékenység kifejezetten látványos.

Az amerikai Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szerint az esemény G2 kategóriájú, közepes erősségű volt. Egy ilyen geomágneses vihar már befolyásolhatja a műholdakat, illetve megzavarhatja az elektromos hálózatokat.

A mostanihoz hasonló napviharok valójában viszonylag gyakoriak, csillagunk rendszeresen tapasztal koronakidobódást. A CME-k során a Nap külső atmoszférájából plazma szabadul fel, amely az égitestet elhagyva mágneses felhővé alakul. Amennyiben a koronakidobódás épp a Föld felé történik, a felhő megzavarhatja bolygónk mágneses terét, napvihart, azaz geomágneses vihart alakítva ki.

A borítókép illusztráció: Pixabay/Free-Photos