Kína jelenleg a világ legnagyobb szénfogyasztója, az ország azonban egyre súlyosabb energiaválsággal küzd, amelyet többek között a szénhiány és az üzemanyagok rekordmagas árai idéznek elő. A kormány számos lépést tett a széntermelés fellendítésének és az ipari erőművek villamosenergia-igényének optimalizálása érdekében, miközben az energiatermelők és más szénfelhasználók is egyre inkább importra szorulnak – írja a Portfólió.hu.

A vezető széntermelők, azaz Shanxi tartomány és Belső-Mongólia helyi önkormányzatai mintegy 200 bányát utasítottak a termelés növelésére, de a szakadatlan esőzések már 60 bányát elárasztottak Shanxiban.

Négy bánya pedig, amelyek együttes éves termelési kapacitása 4,8 millió tonna, zárva maradt.

A komoly szénhiány a tőzsdei mechanizmusokon is nyomon követhető, a Zhengzhou árutőzsdén a januári termikus szén határidős árfolyama ugyanis a mai kereskedésben rekordmagas, 1640 jüan (254,44 dollár) volt tonnánként, miután az előző évhez képest csaknem háromszorosára emelkedett a jegyzés.

Kína 32,88 millió tonna szenet hozott be külföldről szeptemberben, azaz 76 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – derült ki a vámügyi szervek által közzétett adatokból. A Reuters számításai szerint a havi összmennyiség az ötödik legnagyobb volt az eddig tapasztalt számok közül.

A Reuters a múlt héten arról számolt be, hogy Kína elkezdte felhasználni a korábban vámraktárakban lévő ausztrál szenet, de továbbra sem oldották fel a tüzelőanyagra vonatkozó, közel egy éve tartó nem hivatalos behozatali tilalmat. A többi kulcsfontosságú beszállító, például Oroszország és Mongólia exportját a korlátozott vasúti kapacitás, míg az Indonéziából érkező szállítmányokat az esős időjárás akadályozta, mondták a kereskedők.

Borítókép: Pixabay/ Alexas_Fotos