A használt sütőolaj gyűjtése Magyarországon a 2005-2006-os években kezdődött, ekkortól kezdték meg a közszolgáltatók a hulladékudvarokban az átvételt. 2011-ben csatlakoztak a MOL-benzinkutak is. A környezettudatosan gondolkodó lakosok az összegyűlt étolajat a közszolgáltatók hulladékudvaraiban, önkormányzati gyűjtőszigeteken, a Biofilter Zrt. telephelyein, számos benzinkúton és az Aldi üzletlánc 11 áruházában tudják leadni.

A Biofilter Zrt. a konyhai felhasználást követően gyűjti be az általában hordóban vagy gyűjtőedényben tárolt használt sütőolajat, amit a hasznosítást végző üzemben dolgoznak fel.

A tisztított használt növényi olajból végül biodízel lesz, amit üzemanyaghoz kevernek.

A melléktermékként keletkező tisztítási maradékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, abból elektromos és hőenergia képződik.

Feldolgozás előtt. Fotó: Biofilter

„Fontos kitörési pontot látunk a gyorsan forgó fogyasztási cikkek szektorában. A hipermarketekben megforduló vásárlók a friss étolaj megvásárlásával egy időben könnyen és gyorsan megválhatnának az összegyűjtött sütőolajtól is. Megkezdtük az egyeztetéseket nagyobb áruházláncokkal, hogy elindulhasson a használt sütőolaj begyűjtése ezeken a pontokon” – mondta Véh Mónika a Biofilter Zrt. környezetvédelmi és minőségügyi menedzsere a Very Important Planetnek.

Félúton. Fotó: Biofilter

A legfontosabb, hogy a használt sütőolajat ne öntsük a WC-be, mert terheli a szennyvíztisztító berendezéseket, egy csepp belőle akár ezer  liter vizet is elszennyezhet.

A talajt is károsítja, csökkenti annak a légáteresztő képességét, a kukában pedig nehezen lebomló anyagként jelentkezik.

A társaság tájékoztatása szerint a használt sütőolaj és az élelmiszerhulladék-feldolgozás mennyiségében a járványhelyzet miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatása nem okozott drasztikus csökkenést. A partnereik többsége ugyanis olyan intézmények, kórházak, közüzemi étkezdék, vagy házhoz szállító éttermek, amelyek nem zártak be.

Raktáron. Fotó: Biofilter

„Lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk a járvány időszakát a lakossági vonal fejlesztésére fordítani, de úgy látjuk, egy országos méretű kampány sokat lendítene céljaink elérésén. Ez tovább csökkentené a használt sütőzsiradékok nem megfelelő elhelyezése okozta környezetterhelést és szennyezést. Ez mindannyiunk közös érdeke. A gyűjtést leginkább az információhiány gátolja, iparági szereplőként a mi feladatunk is a lakosság megfelelő tájékoztatása”– tette hozzá a szakember.

Ülepítés. Fotó: Biofilter

A társaság 2019-ben 17 ezer tonna, 2020-ban 14 ezer tonna szerves hulladék begyűjtését, kezelését és hasznosítását végezte el. A gyűjtőpontokról és a hasznosításról itt lehet még többet olvasni.

Ártalmatlanítás

A társaság másik fő tevékenysége a már étkezésre nem alkalmas, kereskedelmi forgalomba nem hozható termékek elszállítása és hasznosítása. Az élelmiszer-hulladékot az előkezelést követően már konténerben, tartályban, biogáz-alapanyagként szállítják a biogáz üzemekbe. Az átvett hulladékok, állati melléktermékek az élelmiszerláncba nem juthatnak vissza, és állati takarmány sem lehet belőlük.

Borítókép: Biofilter