Jóval kevésbé aggódnak a diákok, mint tavaly, de a hallgatók egy nagy része fenntartásokkal kezeli a vírus veszélyességéről szóló híreket – írja a Napi.hu a Budapesti Corvinus Egyetem kutatására hivatkozva.

 Megváltozott az egyetemisták hozzáállása a koronavírushoz. Míg tavaly novemberben nagyon aggódtak, addig idén már sokkal lazábban kezelik a vírus miatt kialakult helyzetet. Az egyetem felméréséből kiderül, hogy a tanulók nem számítanak arra, hogy sok ember megbetegedne Magyarországon, viszont továbbra is úgy gondolják, hogy a betegség súlyos is lehet, ha esetleg mégis elkapnák. 

A megkérdezett egyetemisták mintegy fele véli úgy, hogy a koronavírussal kapcsolatos statisztikák túlbecsülik a veszélyt, és még mindig sokan gondolják azt is, hogy a korlátozó intézkedések többet ártanak a gazdaságnak, mint amennyi előnyt hoznak a társadalomnak. Ezeknek a kétkedő hangoknak az aránya nem nagyon változott az elmúlt évben. Dacára annak, hogy ma sokkal kevesebb helyen kötelező maszkot hordani, mint tavaly novemberben, a hallgatók többsége továbbra is bízik a maszk megelőző hatásában.

Bizalomra ad okot, hogy a válaszadók háromnegyede tudott mondani olyan oltóanyagot, amelyet teljes mértékben elfogadhatónak tart, és csak pár százalék volt azoknak az aránya, akik mindenfajta oltást elutasítanak. Kiderült, hogy a szakértőkbe vetett bizalom növeli a vakcinák elfogadottságát, de akik szkeptikusak a koronavírus súlyosságával kapcsolatban vagy úgy gondolják, hogy az állam már így is túlságosan beleavatkozik az életükbe, azok általában az oltásokat is kevésbé fogadják el. 

Borítókép: MTI/Illyés Tibor