Svájcban munkát vállaló építész ismerőseink drámai tapasztalata, hogy arrafelé egy ház abból épül meg, ami a terveken szerepel. Sokunk tapasztalata pedig az, hogy ilyen Magyarországon nem létezik. Ami persze remélhetőleg túlzás, más kérdés, hogy pozitív példák nemigen jutnak az eszünkbe. A Mapei Kft. honlapunkhoz eljuttatott kutatási eredménye is kiemeli: egekben itthon a kontármunka és mélyponton a bizalom az építőiparban. Mint kiderült, a nyugati határ mentén kedvezőbb a helyzet, alighanem azért is, mert az ottani szakemberek közül sokan dolgoztak külföldön, ahol egy fejlettebb munkakultúrát sajátítottak el.

A kontármunka-károsultak aránya 34 százalék volt az elmúlt egy évben a Mapei tanulmánya szerint. Egy kontármunka átlagos kárösszege pedig 753 320 forint. Éppen ezért alacsony szintű, 3,54 csillag a lakosság építőiparba vetett bizalma, a maximálisan adható ötből a Mapei Kft. reprezentatív kutatása alapján. A 2250 fő megkérdezésével augusztusban készült, nemre, településtípusra és régióra reprezentatív kutatás célja volt felmérni az építőipar iránti bizalmat a felnőtt magyar lakosság körében.

Az ezt kifejező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám, amely az interneten megszokott értékelésekhez hasonlóan, 0 és 5 csillag között értékeli a bizalom szintjét.

Magyarországon 2021-ben az Építőipari Bizalmi Index 3,53 csillag.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője úgy értékelte, hogy ez átlagos bizalmi szintet jelent, azaz átlagos munkára számítanak a megrendelők. A szakember szerint ez lesújtó eredmény. A 3,53 csillag tipikusan hullámzó, közepes teljesítményre utal. Azt jelenti, hogy a jó munka mellett a szakemberek jelentős része nem megfelelő színvonalú munkát ad ki a kezei közül. A nem megfelelő pedig nem elfogadható.

Ha van áram, minden rendben?

Az ÉBI megyénként és szakmánként is eltérő. A legmagasabb, 3,98 csillag, azaz jó Tolna megyében. A legalacsonyabb Budapesten és Pest megyében: 3,32 csillag, azaz gyenge.

„Az eltérő bizalmi index a helyi sajátosságok mellett vélhetően összefügg az építkezések és felújítások számával. A Pest megyében és Budapesten folyó nagyszámú építkezés és felújítás sok szakembert vonz az ország minden területéről, köztük sok kontárt. Emellett a szakemberek hajlamosak túlvállalni magukat, különösen azokon a területeken, ahol a nagyszámú építés és felújítás miatt akut szakemberhiány alakul ki. Mindez kihat a minőségre”

– magyarázza Markovich Béla.


Építőipari Bizalmi Index megyénként. Forrás: Mapei

A legpozitívabb a villanyszerelők értékelése, 3,95 csillag. A legalacsonyabb a generálkivitelezőké, 2,89 csillag. A villanyszerelők kapták a legkevesebb, 6 százalék kontárértékelést. A legtöbbet a generálkivitelezők, 34 százalékot.

Markovich Béla szakmai álláspontja, hogy a generálkivitelezőkkel szembeni alacsony bizalom oka, hogy őket terheli minden szakterület legapróbb hibája is. Ha egy részterület hibázik, az kihat a teljes megrendelői elégedettségre, és ezek össze is adódnak.

Ezzel szemben a villanyszerelők pozitív megítélésében szerepet játszhat, hogy a munkafolyamat kevés hulladékkal jár.

Emellett az esetleges hibás teljesítés gyakran észrevehetetlen egy laikus megrendelő számára, hiszen ha van áram, a munka jó.

Riasztó adatok

A kontármunka-károsultak aránya 34 százalék, azaz az elmúlt egy évben építkezők és felújítók egyharmada szenvedett el valamilyen kárt kontár építőipari munka miatt Magyarországon. A kontármunka aránya régiónként eltér. A legmagasabb Budapesten (41 százalék) és Közép-Magyarországon (40 százalék). A legalacsonyabb Nyugat-Dunántúlon és Dél-Dunántúlon, 28-28 százalék.

„Erre a hatalmas számra magyarázat lehet az építőipar hirtelen bővülése, ám ez elfogadhatatlan. Tenni kell valamit, meg kell gátolni, hogy ilyen mennyiségben készüljön kontármunka”

– fakadt ki Markovich Béla.

Véleménye szerint a budapesti és Pest megyei számokban az alacsony bizalmi index okai köszönnek vissza. A nyugati határ mentén fekvő két régió alacsony, kedvezőbb adataiban szerepet játszhat, hogy sokan dolgoztak külföldön, ahol egy fejlettebb munkakultúrát sajátítottak el és hoztak magukkal.

A kontármunka-károsultak regionális aránya. Forrás: Mapei

Megdöbbentően magas, 753 320 forint az egy kontármunkára jutó átlagos kárösszeg. A kontárok által okozott átlagos kárösszeg Közép-Magyarországon kiugróan magas, 988 254 forint. Ennél lényegesen kevesebb, 368 690 forint a dél-dunántúli régióban.

„Ez óriási szám, ami milliárdos nagyságrendű károkat jelent évente! Ez az összeg a hárommillió forintos otthonfelújítási támogatás 25 százaléka! Fel kell lépni a jelenség ellen, ez nem megengedhető”

mondja Markovich Béla.

Közös fellépés kell

A válaszadók ötöde, 20 százaléka adott egy- vagy kétcsillagos értékelést, azaz értékelte gyengének vagy egyenesen kontármunkának a nála dolgozó szakemberek munkáját. Szerencsére azok jóval többen vannak, akik elégedettek voltak a szakemberekkel. 35 százalék jónak, 24 százalék mestermunkának értékelte a nála dolgozó szakemberek munkáját.

A kontármunka átlagos kárösszege regionálisan. Forrás: Mapei

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetőjének az álláspontja, hogy a problémának három szereplője van: a szakemberek és kivitelezők, a megrendelők és az állam. Visszaszorítani a kontármunka arányát a kritikus szint alá csak közös fellépéssel lehet.

A szakember szerint 5 százalék körüli arány lenne az elfogadható.

Ehhez egyrészt fejleszteni, képezni kell a szakembereket szakmai és menedzsmentterületen, hogy megfelelő színvonalon szolgáltassanak, és ne vállalják túl magukat. Másrészt meg kell tanítani a megrendelőt, hogy ismerje fel a kóklereket és ne adjon megbízást megbízhatatlan kivitelezőknek. Az államnak pedig enyhíteni kellene az időnyomáson, meg kellene hosszabbítani az otthonfelújítási program határidejét, mert a megrendelők kapkodnak a támogatás kihasználása érdekében. Mindezzel le lehetne szorítani a kontármunkát a kritikus szint alá.

Kiemelt kép: Hippopx