Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak a Debreceni Egyetem kutatói szerint. A szakemberek egy nemzetközi projektben mintegy 50 kutatás részletes adatait összegezve jutottak erre a megállapításra – írja a Berek.hu.

A tájékoztatás szerint a kutatásban a ragadozók gyakoriságát, a paraziták terjedését, a táplálékot jelentő rovarok szaporodását, a sarkköri hőmérséklet változást és az extrém időjárási jelenségek számát vizsgálták. Egyre kockázatosabb több ezer kilométert repülni a sarkvidéken szaporodó madaraknak.

A Debreceni Egyetem tájékoztatása szerinte egyre kockázatosabb több ezer kilométert repülni a sarkvidéken szaporodó madaraknak. A vándorlás csökkenő haszna súlyos következményekkel járhat az ökoszisztéma egészére – idézi a közlemény a Trends in Ecology & Evolution lapban publikált cikket.

Minden évben több millió vándormadár repül a sarkvidékre és az északi mérsékelt égövi területekre. Teszik azért, hogy kihasználja a táplálékot jelentő rovarokban leggazdagabb időszakot, a ragadozók alacsonyabb számát és a kevesebb kórokozót. Ugyanakkor az elmúlt években megváltozott a trend, egyértelmű, hogy a sarkvidék egyre kevésbé vonzó célpontja a vándorló madaraknak és emlősöknek, mint például a rénszarvasoknak. 

A megváltozott trófikus kölcsönhatások csökkentették a vándormadarak reprodukciós sikerét és túlélési esélyeit. Így csökkenhet a madárvonulások mértéke és gyakorisága. Ez súlyos következményekkel járhat a tápláléklánc szerkezetére és a teljes sarkvidéki ökoszisztéma egészére vonatkozóan.

Borítókép: Pixabay/ 258817