Kitörése után három héttel továbbra sem csillapodik a Cumbre Vieja vulkán a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén – írja az MTI. 

A helyi szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, amit nemrég kollégánk, Ács Gábor is megtapasztalt a szigeten: a szélirány változásától függ, hogy le kell-e zárni a szigetet. 

A tűzhányó észak-nyugati kürtője beomlott a hétvégén és a felduzzadó lávafolyam óriási, ház nagyságú sziklákat sodort magával. A több mint 1200 Celsius-fok forróságú magma teljesen elpusztította Todoque település északi részét, amely a leginkább érintett zónája a vulkánkitörésnek. Helyszíni beszámolók szerint még mindig folyamatosak a morajlások és gyakoriak a kisebb földrengések, amelyek a Kanári-szigetek vulkanológiai intézete (Involcan) szerint 10-15 kilométer mélységben zajlanak.

A szakemberek attól tartanak, hogy a földrengések újabb kitörési pontot nyitnak a felszínen.

Az Involcan számítása szerint több mint 39,6 millió köbméternyi vulkáni anyag került felszínre az elmúlt hetekben. A lávafolyamok eddig 1186 épületet semmisítettek meg és mintegy száz ház van közvetlen veszélyben. A letarolt földterület nagysága meghaladja az 525 hektárt.

A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, a kitörés kezdetén mintegy hatezer embert kellett kitelepíteni elővigyázatosságból.

A borítókép illusztráció: Wikipedia Commons