Az idén szeptemberben az egy évvel korábbinál a hivatalos adatok szerint 12 százalékkal kellett többet fizetni a temetésért. Ugyanebben az időszakban az infláció is megugrott, de a drágulás üteme még így sem lett feleakkora sem. A szociális temetés törvény szerint 2024-ben jöhet – írja az Énpénzem.hu.

A KSH adatai szerint az idén szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ennél magasabb inflációt kilenc évvel ezelőtt, 2012 októberében mértek utoljára. Elemzők szerint számítani lehetett az infláció szeptemberi felpattanására. A részletes adatok szerint ezúttal elsősorban nem az élelmiszerek fűtötték a drágulást.

Azt gondoljuk, az idősebbeket kevésbé érinti, hogy az ékszerek 13 százalékkal, a bútorok mintegy 11-12 százalékkal kerültek többe az idén szeptemberben a tavalyinál. A drágulási „toplistán” azonban szerepel a temetési szolgáltatás is. Annak ára a hivatalos statisztika szerint egy év alatt 12 százalékkal emelkedett. Az alapszolgáltatás – böngészhető ki a KSH egyik háttértáblájából – a tavalyi 189440 forint helyett már 212110 forint.

A hagyományos, tehát koporsós temetés esetén a fővárosban a kiadás elérheti a 750 ezer forintot, de vidéken is vaskos summa jöhet ki a végén. Általánosságban elmondható, hogy Budapesten a hagyományos temetés kerül többe, vidéken pedig a hamvasztás. Aki a hamvak dunai hajóról kiszórását választanák, azoknak mintegy 250 ezer forintot kell fizetniük az egyik szolgáltatónál. Sok szolgáltató kínál komplex „csomagot”, de érdemes a kegyeleti szolgáltatások hivatalos árjegyzékének is utánanézni.

A jelenlegi ajánlatok alapján egy hamvasztásos temetés akciósan 100-125 ezer forintba kerül. Amúgy a teljes krematóriumi díj a fővárosban 60-70 ezer, vidéken akár a 100 ezer forintot is meghaladó lehet. Koporsóval az ár körülbelül 110 ezer forinttól indul. Ebben persze nincsenek benne a különböző temetői díjak, amelyekben a legnagyobb – önmagában több százezer forintot kitevő – tétel a sírhelymegváltási díj. A ravatalozásért 51-136 ezer forintot is ki lehet fizetni. Ehhez hozzájön még a sírhelyhantolás, temetőn belüli szállítás költsége.

Borítókép: Pixabay/carolynabooth