A Moderna és a Pfizer vakcinákkal oltottaknak a legmagasabb az ellenanyagszintjük, míg a Sinopharmmal oltottaknak a legalacsonyabb – derült ki a Videoton munkavállalói körében végzett vizsgálat eredményéből. A leghatékonyabbak az mRNS-vakcinák, erős védelmet nyújtanak az adenovírusos technológiák is, azonban az elölt vírust tartalmazó Sinopharm esetében mindenképpen a 3. dózis felvételét tartja indokoltnak a cégcsoport – írja a Portfólió.hu.

 Az újabb dózis felvétele után hatalmas mértékben nő az ellenanyagszint. A Videoton már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart, júliusban, a 3. hullám után kezdték el, és jelenleg is tartanak még a vizsgálatok, a mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie. A Janssen oltásán kívül mindegyik vakcina esetében nagyszámú oltottat tudtak vizsgálni, ezt a vakcinát azért nem, mert túl alacsony a minta elemszáma, vagyis náluk túl kevesen kapták ezt az oltást. Az eddigi eredmények alapján a

  • Modernával oltottaknál kb. 8000 AU/ml,
  • A Pfizer esetében kb. 5600 AU/ml,
  • Az AstraZenecánál és a Szputnyiknál kb. 1550 AU/ml,
  • a Sinopharmnál pedig kb. 600 AU/ml ellenanyagot mértek.

Fontos megjegyezni, hogy a védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml. A vizsgálati eredményekből kiszűrték azokat, akik oltás előtt Covid-fertőzésen is átestetek, náluk ennél magasabb az ellenanyag szint, de az részben a korábbi fertőzés eredménye, azaz nem csak az oltás váltotta ki.

Attól függetlenül, hogy milyen oltást kaptak az emberek, nagyjából 3 havonta harmadára csökken az ellenanyagszint. Ez azoknál okoz problémát, akik eleve alacsony ellenanyagszintről indultak.

Borítókép: MTI/Ujvári Sándor