Eljött az őszi színkavalkád ideje, a fák barnuló, sárguló levelei gyönyörű hátteret nyújtanak az erdei sétáknak, kirándulásoknak. Összeállítás színekről, levelekről, biokémiáról és az ősszel kapcsolatos művészeti alkotásokról a Very important Planeten.

A leveleket a klorofill miatt látjuk zöldnek, a pigment ugyanis a fotoszintézis során elnyeli a kék és a vörös fényt. Ez a folyamat ami a fényenergiát kémiai energiává alakítja át. Az elbomló klorofillt a növények folyamatosan pótolják, de ehhez napfényre és melegre van szükségük.

Gingko Biloba. Pixabay/ ulleo

A sárga színért a már a karotin a felelős, ez a vegyület a kék és a zöldeskék fényt nyeli el. Lassabban bomlik le, mint a klorofill, akkor is a levélben marad, ha a klorofill már eltűnt, ilyenkor sárgul a falevél.

Sárgulás. Pixabay/ PublicDomainPictures

A vörös színt pedig az antocianitoknak köszönhetjük, amelyek a kék, kékeszöld és a zöld fényt is elnyelik, így vörös színt kölcsönöznek.

Pirosban. Pixabay/ 955169

Nyáron a víz és a tápanyagok a gyökerekből a levelekbe áramlanak, megtörténik a fotoszintézis, majd a keletkező cukrok a fa más részeihez vándorolnak. Ősszel az időjárás hatására az ág és a levél szára között membrán képződik, ami lassítja a folyamatot, annyira, hogy a klorofill-termelés leáll, a zöld szín elhalványul. Ahol van karotin, ott sárgára vált a levél színe, ahol sok a cukor antocianitok képződnek, ezek festik pirosra a leveleket. 

Nyugalom. Pixabay/Eu_eugen

A biokémiai megközelítés mellett természetesen sok kutató evolúciós magyarázatot is keres. Az egyik elmélet szerint a színes levelek napellenzőként óvják a még vissza nem szívott tápanyagokat a lebomlástól. Mások úgy gondolják, hogy az elszíneződés javítja a növények hőháztartását, de felmerült az is, hogy a fák az áttelésre készülő rovarok miatt álcázzák magukat, sőt az sem kizárt, hogy az antocianit termelésével mérgezik a növényevőket és a gombákat.

Az őszi táj a képzőművészek kincsesbányája, a meleg árnyalatú színek számtalan festőt ihlettek meg az elmúlt évszázadokban. Az impresszionista Clauda Monet nyárfákról készített sorozatot, Ferenczy Károly kiemelkedő alkotása a „Bükkös” és az „Október” című festmény. Szinnyei Merse Pál a birtoka melletti erdőket festette előszeretettel ősszel, és a felsorolásból nem maradhat ki Vincent van Gogh „Őszi tájkép négy fával” című alkotása.

Vászonra való. Pixabay/Valiphotos

Végül egy kis zenei összeállítás, amiből nem hiányozhat Vivaldi muzsikája és az örökzöld Autumn Leaves sem.

Borítókép: Pixabay/jklugiewicz