5 nap alatt 333 kilométer. Hegyen-völgyön, két keréken, három megyét átszelve. Palócföld elektromos kerékpározásra teremtett vidék, amelyet study-tour keretében mutattak be ősszel. Az új kölcsönzőhálózat mellett a helyiek valódi vendégszeretete és a tömegturizmus hiánya is vonvóvá teszi Észak-Magyarországnak ezt a táját.

Akár az őszi szünetre is tökéletes aktív program elektromos vagy hagyományos kerékpárokkal bejárni Palócföld emberbarát dombjait, hegyeit-völgyeit, megismerni szépségét, falvainak kincseit amelyet elrejt a tömegturizmus elől az igényesebb utazóknak.

A Magyarország északkeleti szegletében, Szlovákia közvetlen szomszédságában található régióba a Palóc Út Egyesület szervezett 5 napos study-tourt, a Palóc Bringatúrát, hogy megmutassa, miért is termett tekerésre e táj. Az új palócföldi kerékpárkölcsönző hálózat tagjai nem csupán kerékpárt, e-bringát szeretnének adni, hanem egy páratlanul szép túraprogramot, ahol mindenki a saját erőnlétének megfelelően választhat útvonalat a térségben.

A mátrafüredi Cicáskacus, a terényi Árday Vendégház és a Hrusovi U bylinkárky kölcsönözhető elektromos kerékpárokkal segíti azokat a kirándulókat, akik két keréken szeretnék felfedezni Palócföld értékeit.

A Mátrafüred, Terény és a szlovákiai Hrusov (ritkán használt magyar nevén Magasmajtény) települések között található terület a természeti látvány mellett különleges épített környezetet is jelent, elég csak Hollókőre vagy Terény múzeumaira gondolni.

A túra első napján a Mátra érintésével, a hatalmas halairól híres Nógrád megyei Maconkai-tó körül kerekezve Bárna lett a végállomás.

A második nap talán még nagyobb kihívást jelentett, hiszen itt a megtett távolság 60 kilométerre bővült. Fel kellett kerekezni sokak kedvelt helyszínére, a Medves-fennsíkra, majd a szlovákiai Rapovcén fürdőzésre nyílt lehetőség és Szécsény-Pösténypusztán zárult a nap.

A harmadik napon, a Balassagyarmai-Iliny-Buják-Terény útvonalon a bringázás élménye mellett a balassagyarmati Kerékpár Múzeum és a rimóci Főkötő Múzeum is lenyűgözött mindenkit.

A túra következő napja tartalmazta talán a leglátványosabb pontokat: Hollókő, Garáb, Buják és Terény következett.

A palócok története és a táj szépsége itt összecseng.

A zárónapon a szintén múzeumok sokaságát kialakító szlovákiai Hrusov panorámája várt, majd az Ipolyon átkelve Drégelypalánkon ért véget a bringratúra.

Az elektromos kerékpároknak köszönhető biztonság és kényelem, a vendéglátók kedvessége alapján a Palóc Bringatúra egy megvalósult álom, ami itthon az e-bike túrák zászlóshajója lehet.

Fotók: Palóc Út Egyesület