Földünk felszínének nagy részét, 71 százalékát víz borítja. E hatalmas vízkészlet több mint 97 százaléka (1,4 milliárd km³), sós víz, ami a növények öntözésére és emberi fogyasztásra alkalmatlan, a maradék három százaléknak (35 millió km³) is a 80 százaléka nehezen vagy egyáltalán nem hozzáférhető. A világ folyói és édesvízű tavai a Föld édesvízkészletének 0,3 százalékát adják, ami körülbelül 105 ezer km³.

Semmi baj a magyarországi csapvízzel. Fotó: Pixabay.com

Bár óriásnak tűnik ez a szám, valójában nem az, ráadásul az ipar, a mezőgazdaság szennyezett, emberi fogyasztásra alkalmatlanná váló víz csökkenti a hasznosítható vízkészletet. A mezőgazdasági műtrágyákból származó nitrátok és az ipari vegyszerek a talajvízbe szivárognak, vagy bejutnak a folyókba, ezzel egészségügyi és környezeti gondokat okozva. Az ENSZ szerint a fejlődő országokban a szennyvíz több mint 90 százaléka kezeletlen marad, a világ lakosságának legalább 20 százaléka szennyezőanyagokat tartalmazó vizet fogyaszt.

Hivatalos adatok szerint fejlődő országokban élőknek körülbelül a fele szenved olyan betegségekben, amelyek kórokozói a vízzel terjednek.

Az ivóvíz a legnagyobb kincs, amelynek értéke a Föld népességének növekedésével csak emelkedik.

Mi, magyarok szerencsés helyzetben vagyunk. Hazánk nagy vízkészlettel rendelkezik, így belátható időn belül nem fenyeget bennünket, a számos országot már érintő vízhiány. Ráadásul a felszín alatti vízkészletek, így az ivóvíz minősége is kifejezetten jónak mondható hazánkban – ezt sok más európai ország sem mondhatja el magáról.

Magyarországon a vezetékes hálózat által biztosított víz nagyon jó minőségű, ezért is nehezen indokolható, miért fogy annyi csomagolt ásványvíz hazánkban.

A környezetet terhelő, műanyagpalackban forgalmazott, drága ásványvízzel teljesen felesleges terhelni a környezetünket, hiszen csomagolás nélkül, mindenki számára elérhetően ott a csapvíz. A barcelonai Globális Egészségügyi Intézet (ISGlobal) friss kutatása alapján a palackozott víz 3500-szor nagyobb terhelést jelent a környezetre, mint a csapvíz. Ráadásul minden egyes szemétbe dobott PET palack újabb környezeti terhelést jelent, amely tovább rombolja környezetünket, vizeink minőségét. Aki pedig szereti, ha ugyanazon ízű és minőségű víz kerül az asztalára vagy kulacsába, annak is biztosított ez a legmodernebb vízszűrő berendezéseknek köszönhetően – van olyan eljárás, amely már nem csak megszűri, hanem egyedülálló módon kezeli is a vizet,

A víz nélkülözhetetlen

Egy ember évente ezer liter folyadékot iszik meg, de a körforgás állandó, hiszen a bevitel mellett napi szinten körülbelül.

2,4 liter víz ürül ki szervezetünkből a kiválasztás folyamán, a légzéssel és verejtékezéssel. 

Csepeg. Fotó: Pixabay/13727445

Ezt a mennyiséget pedig pótolnunk kell. A szervezet víztömegének ingadozása azonban igen kicsi, naponta mindössze egy százalék, és független attól, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk. Ha a szervezet víztartalma kismértékben csökken, körülbelül fél százalékkal, csupán szomjasak leszünk, ha ez három százalék, már nyálelválasztási zavarok is jelentkeznek.

Ha öt százalékos a csökkenés, szaporábban ver a szívünk, fáradtak leszünk, szellemi tevékenység zavara lép fel.

Ha a folyadékszint csökkenés eléri a tíz százalékot, az már halállal jár. Az egészséges felnőtt ember napi folyadékszükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok fedezik. És bár étel nélkül az ember akár heteket is kibír, víz nélkül csak néhány napot.