A Fővárosi Törvényszék első fokon közérdekű adatnak minősítette, hogy milyen számítások alapozták meg azt, hogy 35 évre hirdetne autópálya-koncesszió a magyar állam – írja a Szabadeurópa.hu. A pert elutasított közérdekű adatigénylése miatt indította a Transparency International Magyarország a Rogán Antal felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda ellen.

Az elsőfokú ítélet szerint az iroda nem titkolhatja, milyen számítások alapján jutott arra, hogy a magyar gyorsforgalmi utak üzemeltetését 35 évre koncesszióba adják magáncégeknek. Az adatok kiadására 15 napot ad az ítélet, a törvényszék megítélése szerint azok megismerése kiemelt közérdek. 

Az persze kevéssé valószínű, hogy erre valóban sor kerül, mivel a Nemzeti Koncessziós Iroda eleve azzal érvelt a tárgyalás során, hogy jelenleg is zajlik három pályázó részvételével a közbeszerzési eljárás, amelynél a koncesszió elnyeréséért versengők ajánlatait érdemben befolyásolná, ha kiderülne, hogyan számolt az állam a 35 éves időtartam alatti megtérüléssel. Magyarán döntés-előkészítő anyagnak számítanak ezek a kalkulációk. 

Ezt azonban továbbra is vitatja a Transparency International, mivel az állami szervezet által készített kalkuláció csak annak a döntésnek a meghozatalához volt szükséges, hogy 35 évre írják ki a koncessziót. Ez a döntés már megszületett, így a kalkuláció nem lehet döntés-előkészítő anyag. Ettől független, hogy maga a koncessziós eljárás még folyamatban van.

Várhatóan fellebbez majd a döntés ellen az NKI, és mire a másodfokú eljárás jövőre lezárul, véget érhet maga a koncessziós eljárás is, mivel a lap értesülése szerint decemberig le is szerződne a kormány a nyertes koncesszorral. 

Pixabay/Alexas_Fotos