Mára elérte a szén és a földgáz iránti globális kereslet a koronavírus-járványt megelőző szintet, és a kőolajfogyasztás is közel van ehhez – írja a Szabadeurópa.hu.

A globális gázhiány, a rekordmagas szén- és gázárak, a kínai áramkimaradások és az olajár hároméves tetőzése mind azt mutatja, hogy a világnak továbbra is szüksége van a hagyományos energiahordozókra, ezért a kereslet újra az égbe szökött.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint a globális energiaszükséglet több mint háromnegyedét még mindig fosszilis energiahordozókból fedezik, míg az atomenergiát leszámítva a megújuló források részesedése kevesebb húsz százaléknál.

A tiszta energiaforrásokra való áttérés érdekében hozott intézkedéseket egyes országokban éles bírálatok érték az árak emelkedése miatt. Utóbbi jelentős részben azonban pusztán annak számlájára írható, hogy az energetikai vállalatok tavaly hatalmas kapacitásokat helyeztek üzemen kívül a kereslet példátlan mértékű és hirtelen bezuhanása miatt.

Az IEA arról számolt be, hogy a szén-dioxid-kibocsátás legnagyobb forrásának számító szén iránti kereslet már elérte a válság előtti szintet. A szénellátás a szakértők szerint meglehetősen szűkös, elsősorban amiatt, hogy a globális kitermelés mintegy felét adó Kína több bányabalesetet követően nemrég szigorította a vonatkozó biztonsági előírásokat, ami visszavetette a kitermelést. Peking így szénbehozatala növelésére kényszerült egyebek mellett Indonéziából, és ez ellátási zavarokat okoz más importőröknél, például Indiában.

A szén iránti globális kereslet növekedése 2021-ben várhatóan 4,5 százalék körül lesz, így meg fogja haladni a 2019-es szintet. A kereslet a földgáz iránt tavaly 1,9 százalékkal csökkent, kisebb mértékben, mint a többi energiaforrás esetében. Idei növekedését 3,2 százalékra prognosztizálják, elérve a négyezer milliárd köbmétert és egyben a 2019-es szintet.

Borítókép: Pixabay/skeeze