A pestszentimrei Zöld Liget óvodát egy skót irodaházzal és egy spanyol társasházzal közösen 4,9 millió euróból újítják fel. Az EU Horizon 2020 program által finanszírozott mintaprojektekben az unió gyorsabb és költséghatékonyabb megoldásokat keres az energiahatékony beruházásokra, ebben vesz részt a 70 éves intézmény.

Jelenleg évente csak minden századik épületet újítják fel a kontinensen, az Unió azt tervezi, hogy ezt a mennyiséget 2050-ig legalább megháromszorozza, a nagyobb energiahatékonyság és a kisebb szén-dioxid-kibocsátás érdekében.

A StepUp nemzetközi kutatócsoport iparosított technológiák fejlesztésével, adatalapú szoftveres megoldásokkal, és ezek tesztelésével tervezi elérni a kívánt célt.

A projekt a 4,9 millió eurós költségvetésből három helyszínen finanszírozza a módszertani kutatást, a fejlesztést és a kivitelezést a kiegészítő beruházásokkal együtt.

Panelek. Fotó: ABUD

„A három helyszínen különbözőek az épületek, a tulajdonosi és a klimatikus viszonyok is. Spanyolországban a többlakásos társasháznál magántulajdonról van szó, Skóciában az irodaházban a felújítás és a rendszerek működtetése a cél. Itt helyi partnercégek végzik a munkát, a tesztelési folyamatért viszont mi vagyunk a felelősek. Az energetikai modellezéshez előzetesen felmértük az épület jelenlegi állapotát, energiafelhasználási paramétereit és megkérdeztük a felhasználókat is” – mondta a Very Important Planetnek Orova Melinda, a Magyarországi mintaprojektben részt vevő ABUD Mérnökiroda Kft. szenior tanácsadója.

Hőtárolás. Fotó: ABUD

A tervező cég tavaly novemberi felméréséből az derült ki, hogy az óvodai dolgozók harmada elégedetlen a belső hőmérséklettel, főleg a délutáni órákban.

Emellett panaszkodtak a parketta és a homlokzat rossz állapotára, a korlátozott hőszabályozási lehetőségekre és a levegő minőségére is.

„Ki kellett alakítani azt a módszertant, ami lehetővé teszi a gyorsabb és hatékonyabb felújítást. A két gyártó céggel kidolgoztuk a projekthez szükséges technológiai továbbfejlesztéseket, majd ezeket valós tesztépületeken gyakorlatban is alkalmazásra kerülnek.

A homlokzati rendszer esetében a hőszigetelő hatást előre gyártott moduláris rendszerrel oldjuk meg, ami sokkal gyorsabb, és olcsóbb megoldás.

Az előre gyártott panelek felrakásához kevesebb élő munkaerő kell, konzervatív becslések szerint háromszor gyorsabban végeznek, mint a hagyományos szigetelés esetén. Ez óriási előny, figyelembe véve a jelenlegi építőipari kapacitásokat” – tette hozzá a szakember.

Helyszíni bemutató. Fotó: ABUD

A program alapfeltétele, hogy hozzáférhetővé kell tenni a begyűjtött energiafelhasználási-és komfortadatokat. A felújítás beruházási költségeinek csökkentésére lépcsőzetes finanszírozási modell készült, lényege, hogy a felújítás következtében megtakarított összegekből fizetik a soron következő munkálatokat.

A tervek szerint a harmincéves gázkazánt hőszivattyús rendszerre cserélik, hőtárolórendszerrel kiegészítve.

„A fűtési technológiánál újítás a hőtárolás. A rendszer a hőszivattyú által generált hőt raktározza, a hozzá szükséges anyag pedig hulladék. Az újrahasznosításon alapuló környezetbarát megoldás hatékonysága pedig ugyanolyan, mint a hagyományos hőtároló rendszereknek” – mondta Orova Melinda.

A terveket családi pikniken ismertették a szülőkkel, ahol a gyerekek energiatudatossági szemléletformáló foglalkozásokon vettek részt. A Zöld Liget Óvoda tetőszerkezetét is leszigetelik, és 104 napelemet is felhelyeznek.

Borítókép: ABUD