Jövő évtől kezdve bevezetik a szén-dioxid-adót Ausztriában – jelentette be vasárnap Sebastian Kurz. A kancellár ökoszociális reformnak nevezte a lépést, és azt mondta, hogy a németek példáját követik a károsanyag-kibocsátás elleni küzdelemben. A szén-dioxid kibocsátást érintő, új szabályozás szerint 2022-től kezdve minden tonnányi kibocsátott káros anyag után 30 eurót kell fizetniük a felhasználóknak, ez az összeg aztán évente még emelkedik és végül 2025-ben tonnánként 55 eurónál áll meg – írja az Index.hu.

A szén-dioxid-adó elsősorban az energiaiparban érdekelt cégeket érinti majd negatívan, ebből kifolyólag a kormányzat az új adó bevezetésével párhuzamosan adókedvezményeket is ad az érintett vállalkozásoknak. A várakozások szerint a módosítás az üzemanyagárakat is jelentősen növelni fogja.

Éppen ezért a városi lakosok évente 100 eurónyi bónuszt, a vidékiek pedig 200 eurónyi adó visszatérítést kapnak. Utóbbiak azért kapnak több pénzt, mert kisebb mértékben számíthatnak a közösségi közlekedésre, mint a nagyvárosban élők.

A kormány döntése értelmében a személyi jövedelemadó is csökken. A korábban bevezetett családi adókedvezmény éves szinten gyerekenként 1500 euróról 2000 euróra emelkedik.

A felvetéseket egyébként a környezetvédő csoportok egy része nem tartja elégségesnek. Szerintük a meghatározott adó mértéke túl alacsony és ezért önmagában kevés lesz a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához. 

Borítókép: Pixabay/ Intermalte