Vádat emeltek egy férfival szemben, aki engedély nélkül, a rendőrség tiltása ellenére magánállatkertet üzemeltetett.

A vádirat szerint az elkövető korábban engedély nélkül kialakított, és a nagyközönség számára megnyitott Érden egy magánállatkertet, amelyben oroszlánokat, pumákat és sarki rókákat is tartott. Ezek közül több is veszélyes, különösen veszélyes, és természetvédelmi szempontból jelentős  állatfajok közé tartozott – írja az Ügyészség.hu.

2017-ben ellenőrzést tartottak az ingatlanon, majd a szükséges engedélyek hiánya miatt  azt bezáratták, majd az oroszlánokat, pumákat, tarajos sülöket el is kobozták. Ezután az elkövető 2018-ban „állatsimogató” kialakítása érdekében kért és kapott is állásfoglalást a szakhatóságtól. Abban kioktatták, hogy ahhoz milyen okiratokra van szüksége és arra is, hogy oda veszélyes állat nem helyezhető el.

Ezt követően a férfi 2018 áprilisában – továbbra is engedély nélkül, illetve a korábbi hatósági tiltás ellenére – ismét megnyitotta az állatkertet, ahol még ugyanebben a hónapban hatósági ellenőrzést is tartottak.

Az újabb ellenőrzéskor is találtak oroszlánt, tarajos sült, sarki rókát és más fajta állatokat találtak. Ezen túl 2019-ben, részben természetes szaporulat eredményeként, részben vásárlással további hét oroszlán került a területre. Az ügyben az Érdi Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen.

A borítókép illusztráció: Pixabay/ 127071