Az amerikai MSD Molnupiravir nevű gyógyszere a jelek szerint felére csökkenti a koronavírus okozta kórházi kezelés és halálozás kockázatát a különösen veszélyeztetett betegeknél .

Az amerikai MSD gyógyszergyártó vállalat azt tervezi, hogy hamarosan kérelmezi a Molnupiravir nevű koronavírus elleni gyógyszerének engedélyezését az Egyesült Államokban és más országokban is. A kórházi felvételek és a halálesetek száma a gyógyszer szedésével a felére csökkent – írja a Liner.hu. Az adatok egyelőre csak a vállalat bejelentésén alapulnak, tanulmány nem áll rendelkezésre.

A Molnupiravirnak a betegség korai szakaszában kell beavatkoznia, ráadásul az eredetileg influenza ellen kifejlesztett készítmény egy kapszula; a többi terápiát viszont be kell injekciózni vagy infúzióval kell beadni a betegeknek. A Molnupiravirral végzett vizsgálatban 775 enyhe vagy közepesen súlyos betegségben szenvedő felnőtt kapta a gyógyszert ,vagy csak placebót öt nappal a tünetek megjelenése után.

Minden alany esetében különösen nagy volt a betegség súlyos progressziójának kockázata olyan már meglévő állapotok miatt, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. A tesztalanyok öt napon keresztül naponta kétszer négy kapszulát vettek be.

Azok, akik a placebo helyett Molnupiravirt kaptak, sokkal jobban jártak: az MSD szerint e betegek 7,3 százaléka került kórházba 30 napon belül; a placebocsoportban ez az arány 14,1 százalék volt. Ez idő alatt a placebocsoportban nyolc ember halt meg, de a Molnupiravir csoportban senki sem. Az előzetes adatok szerint a gyógyszer felére csökkenti a kórházi kezelések és a halálesetek számát.

Borítókép: Pixabay/athree23