Az erdő kultikus szerepet játszik a dalainkban, és nemcsak a népdalainkban. Titokzatossága és szépsége mellett a benne elkövetett gaztetteket is megzenésítették már. Mesél az erdő Hobótól és Tátrai Tibortól a Csík zenekaron, Ferenczi Györgyön és a Republicon át Kodályig és a King’s Singersig. Gyűjtésünkkor különleges feldolgozásokra, előadásokra akadtunk.

Hobo hatalmas szövege és Tátrai Tibor döbbenetes gitárjátéka vezeti föl a Mesél az erdő eme sajátos előadását, amelyet tovább színesít Solti János dobolása. A szigeti különleges felállásban 1995-ben Földes László a délszláv háborúhoz igazította a szöveget, míg a számnak otthont adó nagylemez, a Vadászat felettébb aktuális maradt. Az erdő a gazemberségről is mesél:

Tóth Eszter énekes-dalszerző előszeretettel énekel az erdőért. Nem véletlenül hívták meg a szervezők szeptember elején a Határ úthoz, az Összefogás a Kiserdőért nevű kétnapos eseménymaratonira. Naptengeri nevű szólóprojektjét 2015-ben hívta életre, a Szabad a Madárnak népdalköröket 2019 tavasza óta tartja meg. Bátran nyúl a népzenéhez, a gitár, az ír bouzouki, a citera és a keretes dob is a hangszere. A zenei kísérletezés pedig egy nagyon ismert dal gyönyörű feldolgozásához vezetett:

A következő szám alighanem jobban megosztja a hallgatóságot, a felvétel minősége is hagy kívánnivalót, de nem is annyira a szépségéért, inkább a hangulatáért választottuk. Ferenczi Györgyöt és a Rackajamet ritkán látjuk ilyen szerelésben, ilyen hangszerekkel, ám a Csík zenekarral összeállva ezt is vállalta a banda az októberi nemzeti ünnepünkön.

Azért hallgassuk meg ezt a dalt egy jóval kevésbé ismert, de annál szebb és jóbb minőségben rögzített feldolgozásban:

Maradjunk is a tiszta szépségnél. Kodály Zoltán 112 éve Nyitra vármegyében gyűjtötte az „Akkor szép az erdő, mikor zöld” című dalt, amely népzenei hagyományunk egyik gyöngyszeme. Különösen ilyen hangszereléssel, amely mellett nem is baj, ha nem a látványra figyelünk:

A következőt mindenki kívülről fújja, ez a megtekintésekből is látszik. A pop-rock, a népzene és a közönség egyik legnagyobb hazai találkozása, amely Cipő hiteles előadása nélkül nem ugyanaz lenne.

Otthon énekelve az egyre sötétebb őszi napokon is nagyon jó hatással van az emberre,a legkisebbekre is:

Kodály nélkül azt a dalunkat sem ismernénk, amely éjszakai békességet tud teremteni a lelkekben. Egyben a legnagyobb hírű magyar dalok és dallamok egyike, Közel- és Távol-Keleten, Észak- és Dél-Európában is ismerik, többek között héberül, kínaiul szólaltatták meg. Kodály 99 éve Pásztón gyűjtötte az első két versszakkal, míg a harmadik Szeged környékéről való.

Azért hallgassuk meg magyarországi magyarul is:

Kiemelt kép: Pixabay