Új-zélandi és német kutatók azzal kísérleteztek nemrég, hogy rá lehet-e szoktatni a teheneket a vécé használatára annak érdekében, hogy ezáltal csökkentsék a környezetszennyezést – írja az Index.hu.

A szakemberek abban bíznak, hogy ezáltal csökkenteni lehetne a vízszennyezést és a károsanyag-kibocsátást. A kísérlet révén arra a következtetésre jutottak, hogy ez meg is valósítható, a borjak nagy részét rá lehet szoktatni arra, hogy visszatartsák a vizeletüket,és csak egy erre kijelölt helyen ürítsenek.

Mindezt úgy próbálták elérni, hogy a tehenek kaptak egy különleges nyakörvet. Amikor nem a „vécét” használták, akkor ez rezgett, viszont, ha jó helyen, a latrinának kialakított karámban vizeltek, akkor jutalomfalatokat kaptak. Tizenöt nap után a vizsgált állatok 75 százaléka a négyből három alkalommal a latrinát használta.

Mindez azért jelentene előrelépést, mert a tehenek vizeletének magas a nitrogéntartalma, ha sikerülne megoldani, hogy kijelölt helyre vizeljenek, akkor azzal jelentős komoly mennyiségű vegyi anyagtól lehetne megóvni a környezetet. Ha csak a vizelet tíz-húsz százalékát be tudnánk gyűjteni, már az elég lenne az üvegházhatású gázok kibocsátásának és a nitrátszennyezés jelentős csökkentésére  – mondta erről Lindsay Matthews, az Aucklandi Egyetem kutatója. 

Borítókép: Pixabay/Pixel-Sepp