Kérjek-e napelemet a tetőre? Ezzel a meglepő címmel tartott online beszélgetést a honlapunkon többször is idézett Energiaklub, amely elkötelezett a megújuló energiaforrások hatékony felhasználása mellett. Így aztán a kérdésre is automatikus igen lenne a válasz alapesetben, csakhogy a beszélgetés alcíme nem véletlenül hangzik így: A lakossági napelemes rendszerek támogatásáról szóló pályázat lehetőségei és buktatói. 2021. november 15-től ugyanis 100 milliárd forintos pályázati lehetőség nyílik meg a magyar lakosság számára, hogy napelemet vásároljon, esetleg még a fűtését is elektromosra váltsa.

A „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat tervéről ugyanis az Energiaklub, Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői úgy látják: a tervben leírtak megvalósítása a helyreállítási források eltékozlásához vezetne.

Jóváhagyás nélkül

A három szakmai civil szervezet felhívja rá a figyelmet: bár még jóvá sem hagyta az Európai Bizottság, a magyar kormány mégis megkezdi a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásainak elosztását. A tervek szerint mintegy 35 ezer háztartás számára 100 százalékos támogatást nyújt napelemek telepítésére vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítés céljára. A pályázati terv a civilek szerint nincs összhangban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében (HET) rögzített célokkal és szempontokkal.

Továbbá súlyos szakmai hiányosságokkal is terhelt.

Jelentős átdolgozásra szorul, hogy a pályázat valóban az energiaszegénységben élőket segíthesse az energiaszámláik tartós csökkentésével.

Hiányzik a területi szűkítés

Az HET szerint az intézkedés fő célja a lakóépületek fűtéséből származó környezetszennyezés, illetve az energiaszegénység csökkentése. A pályázati felhívás tervezete ugyanakkor a civil szervezetek szerint nem tartalmaz területi szűkítést annak érdekében, hogy a támogatás valóban a cél szerinti területeken érjen el érzékelhető hatást, sem pedig energiaszegénységgel kapcsolatos szempontokat.

Energia- és pénzpazarlás

A támogatni tervezett fűtéskorszerűsítés az energiahatékonyság javítása nélkül energia- és pénzpazarló. A felhívás tervezete csak nyílászárócserét támogat, egyéb energiahatékonysági beruházást nem. A villanyfűtés – infrapanel, villanyradiátor – épületfűtésre való alkalmazhatósága erősen korlátozott, ezek telepítésének támogatása átlagos, vagy annál rosszabb épületek esetében nem elfogadható.

A villamos energiával történő fűtés a villamosenergia-hálózat túlzott terhelését és indokolatlan károsanyag-kibocsátást is eredményez.

A lényegesen hatékonyabb hőszivattyús alkalmazások – különösen hőtárolással együtt – és ezekkel párhuzamosan napelemes rendszerek megvalósítása valóban támogatásra érdemes, de csak energiahatékonysági beruházásokat követően, a fűtési igények csökkentése mellett, illetve után.

Forrás: Pixabay

Túl széles a kör

Hiányzik az energiaszegénységben élőkre való fókuszálás és túl széles kör számára elérhető a 100 százalékos támogatás. Az épületek energiahatékonyságának nagymértékű és szakszerű fejlesztése nélkül a legkiszolgáltatottabb családokon egyáltalán nem segítene az elektromos fűtőtestek alkalmazása, mert irreálisan megnövelné a villamosenergia-felhasználást.

A kiírásban szereplő jövedelmi korlátra vonatkozó feltételek túl kedvezőek.

Azok is pályázhatnak, akik önerőből, vagy például támogatott hitelből is képesek lennének a beruházások megvalósítására. A szegényebb, több gyermeket nevelő vagy egyéb sérülékeny háztartások nem élveznek elsőbbséget vagy egyéb előnyt. A pályázatok várható dömpingje sok felesleges kapacitást köt le és a célzott támogatás lehetőségét veszi el.

Forrás: Pikist

A civil szervezetek konkrét javaslatokat is megfogalmaztak, hiszen közös véleményük, hogy:

Célozzák a valóban rászorulók számára az új napelemes pályázatot!

Kiemelt kép: Pixabay