Olyan pánikvásárlás indult pár napja az Egyesült Királyság benzinkútjain, hogy vasárnap estére legalább a kétharmaduknál teljesen kifogyott minden üzemanyag. Emiatt a brit kormány arra készül, hogy ideiglenesen felfüggeszti a versenyjogot, így az olajvállalatok egyeztetni tudják, az ország mely részein a legkritikusabb a helyzet és célzottan tudnak üzemanyagot szállítani a benzinkutakhoz. Nem kizárt, hogy a kormány a hadsereget is beveti a szállításhoz – írja a 444.hu.

A brit Üzemanyag Kiskereskedők Szövetsége azt közölte, hogy az 5500 független egységnek már a kétharmada teljesen kifogyott az üzemanyagból, a maradék pedig 50-90 százalékban. Arra is figyelmeztettek, hogy a folyamat önmagát fogja tovább gerjeszteni, ha az autóvezetők tovább pánikolnak.

A problémát az okozza, hogy nincs elég teherautó- és kamionsofőr , ami más iparágakban is okozott fennakadást az elmúlt hónapokban. Annak hírére, hogy üzemanyag-szállítmányokkal is voltak gondok, pánikszerű roham indult a benzinkutakra. A Shell, az ExxonMobile és a Greenergy közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy az ellátási problémát a hirtelen megnövekedett kereslet okozza, nem pedig az országos üzemanyaghiány.

Szombaton a kormány bejelentette, hogy ideiglenes, szentestéig érvényes vízumot kínál 5000 külföldi üzemanyagot és élelmiszert szállító teherautósofőrnek, valamint 5500 dolgozónak a baromfifeldolgozó-üzemekbe, hogy megakadályozzák a fennakadásokat karácsony előtt.

Emellett azt az egymillió sofőrt is igyekeznek visszacsábítani, akik rendelkeznek nehéz tehergépjárművekhez szükséges jogosítvánnyal. A brit kiskereskedelmi konzorcium szerint azonban a felajánlott vízumok száma túl kevés ahhoz, hogy hatással legyen a karácsonykor várható zavarokra.

Benzin. Fotó: Pixabay/Skitterphoto