Százötven programot kínál az érdeklődőknek a Budapest Design Week (BDW), amelyet október 8. és  17. között rendeznek meg az V. kerületi Société Budapest rendezvényközpontban, de vidéki helyszínként Szombathely, Sopron, Pécs és Debrecen is csatlakozik az eseménysorozathoz, erről tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A 18. BDW központi témája a New standards lesz: az események fókuszában a világjárvány utáni new normal, azaz szép új világ áll, amelynek formálásában döntő szerepet kapnak a dizájnerek, amely kitér arra is, a rendezvénysorozat saját, valamint a külső partnerek által szervezett, a Budapest Design Week által befogadott eseményekből áll.

Az eseménysorozat nyitókiállítása New Standards címet viseli, és 30, 30 év alatti tervező munkáját mutatja be a Société Budapestben.

A kiállításhoz kapcsolódó beszélgetéssorozat egyebek mellett az autóipar jövőjét, a szabadidő eltöltésének megváltozását, a kiterjesztett valóság kérdéskörét járja körül, mindegyiket a dizájn vetületében vizsgálva. A Budapest Design Week nyitóestjén adják át a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat. A díjazottakat és a legkiemelkedőbb pályázókat felvonultató kiállítás a fesztivál végéig ugyancsak a Sociétében lesz látogatható.

Idén is komplex szakmai programmal jelentkezik a Magyar Formatervezési Tanács és stratégiai partnere a Fabunio (Magyar Fa- és Bútoripari Unió). A rendezvények azt járják körül, hogy az egyes alkotók és cégek életére milyen hatással van a dizájnszemlélet, milyen eredményeket hozott számukra a díjakra való jelentkezés, illetve milyen élményekkel és kihívásokkal jár a gyártói-tervezői együttműködés. A program keretében a Fabunio gyárlátogatást is szervez, amelyen az érdeklődők betekinthetnek a bútoripar kulisszái mögé.

Az Európai Unió kezdeményezéséhez csatlakozva, BEDA- (The Bureau of European Design Associations) tagként a Magyar Formatervezési Tanács és partnerei New European Bauhaus-workshopot szerveznek október 12-én. A program MA képzésben résztvevő hallgatókkal (felsőoktatási intézményenként 3-3 hallgatóval) valósul meg.

A BDW alatt a Magyar Formatervezési Tanács népszerű kiadványához, a Start Up Guide-hez köthető többnapos, interaktív, online előadássorozattal is készülnek.

Október 12-én az üzletek válságállóvá alakításának módszerei, a finanszírozási formák és a piaci változások követése lesz a középpontban, október 13-án pedig az ügyfélélmény fogalma és fontossága, a remarketing eszköztára és a rendszerben gondolkodás előnyei adják a fő témákat. Az előadásokat beszélgetések követik, a program pedig később is visszanézhető lesz a Start Up Guide Live és a BDW felületein.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) a BDW stábjával együttműködésben rendezi meg a Social Design Network első szimpóziumát és kiállítását, amely október 13-án kiállításmegnyitóval veszi kezdetét, október 14-én pedig egynapos szakmai szimpóziumot szerveznek.

A Nyitott Stúdiók idén (a pandémiás helyzetet szem előtt tartva, az aktuális biztonsági előírásoknak megfelelően: offline és online programokkal várja azokat, akik szeretnének betekintést nyerni a hazai dizájnerek, dizájnstúdiók műhelyébe.

A 18 résztvevő műhely változatos bemutatókat és workshopokat kínál az érdeklődőknek.

A BDW stratégiai partnereként a Magyar Divat & Design Ügynökség idén a 360 design kiállítás megszervezésére koncentrál. A tárlat több tucat magyar dizájnerek ad bemutatkozási lehetőséget a Bálnában. Az eseményen V4-es országok tehetségei is bemutatkoznak, és lesznek kerekasztal-beszélgetések is. A BDW alkalmából megjelenik az új Budapest Design Map is, a fővárosi dizájnélet legátfogóbb kalauza.

Forrás: Wikipedia Commons