Az RTL Klubon vitáztak az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az előválasztási kampány során.

A választás arcairól

„Ha én zuglói állampolgár lennék, a mostani információk birtokában Hadházy Ákosra szavaznék”

– mondta a miniszterelnök-jelöltek előválasztási vitája során az RTL Klubon Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, aki elhatárolódott Tóth Csabától. Mint mondta, számára is új információt jelentett a legújabb korrupciós ügy, ami kiszivárgott a képviselőjelöltről.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: azért kell az előválasztás, hogy új arcokkal bontsák le Orbán Viktor rendszerét. Mint mondta:

„Ha elégedettek vagytok a korábbi arcokkal és korábbi megoldásokkal, akkor ne rám voksoljanak.”

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, Hódmezővásárhely polgármestere úgy látja:

„A kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem felfelé. Az elmúlt harminc évet kell leváltani, nem az elmúlt tíz évet.”

A járványkezelésről

Dobrev Klára szerint a kormány járványkezelése volt az utolsó csepp pohárban, ő ezért indul. Karácsony Gergely beszámolt róla: Budapesten lett a legkisebb a többlethalálozás, amikor a kormány még arról beszélt, hogy nem kell maszkot hordani, Budapesten már bevezették, továbbá ők kényszerítették rá a kormányt a harmadik oltásra is.

Márki-Zay Péter szerint:

Ha Szijjártó Péter nem lélegeztetőgépekre költ pénzt, hanem tesztekre, ma nem nálunk lenne a második legmagasabb a népességarányos halálozás a világon.

Jakab Péter rendezné az egészségügyi dolgozók bérét, és szerinte mindenkinek a saját joga eldönteni, hogy mit kezd a saját testével. Fekete-Győr András úgy látja: nincs szükség lezárásokra, minél több magyar embert kell beoltani, azoknak a mozgását kell csak korlátozni, akik nem vették fel az oltást.

A migrációról

Jakab Péter, a Jobbik jelöltje a migrációt nem támogatja, önálló határőrséget és magyar kvótát is akar, megakadályozva, hogy a magyar munkaerőt olcsó külföldivel váltsák ki.

Dobrev Klára, a DK jelöltje szerint nincs senki a jelöltek között, aki az illegális bevándorlást támogatná, míg Karácsony Gergely arról beszélt: a magyar kormány kegyetlen, meg kell különböztetni a nehéz helyzetbe került embereket.

A CSOK-ról

Dobrev Klára szerint kevesen tudják felvenni, ez a baj, azoknak is segíteni kell, akik nem hitelképesek.

Fekete-Győr András úgy látja:

A Fidesz megfeledkezik félmillió egyedülálló szülőről. A gyed-maximumot a minimálbér duplájára emelné fel.

Jakab Péter a CSOK-ot megtartaná, csak ellenőrizni kell szerinte, hogy ne árazza be a piac. Állami bérlakásépítési programra van szükség. Úgy látja:

Évente tízezer bérlakás kell, amelyeket a piaci ár feléért adnak.

Márki-Zay Péter is megtartaná a CSOK-ot, amit a piac mindig beáraz.

Karácsony Gergely azt mondta:

Energiahatékonysági fejlesztések kellenek, felújításra kell támogatásokat adni és akkor a rezsiköltségek is csökkennének.

A 13. havi nyugdíjról

Karácsony Gergely kevesli, ő többet adna. Dobrev Klára indexálna, mert szegények vagyunk. Márki-Zay Péter komplex megoldás híve. Jakab Péter azt mondta: elvették a nagy pénzt, visszaadják a kis pénzt. Fekete-Győr András úgy látja: a nyugdíjasokon kívül még sokakat kell megtámogatni.

A miniszterelnökről és elődeiről

Karácsony Gergely:

Bármelyikünk ebben a teremben jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor.

Márki-Zay Péter szerint nem szabad visszahozni a 2010 előtti pártok világát, a konszenzusos jelöltre van szükség.

Dobrev Klára:

Senki nem akarja, és nem is tudja visszahozni a 2010 előtti világot. Egyrészt nincs időgépem, másrészt, kop-kop, 2021 van.

Kiemelt kép: Facebook/Karácsony Gergely