A fiatalság kicsit bolondos, de frissítő szele járta át Budapest utcáin a Greta Thunberg pénteki tüntetése nyomán életre hívott Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország klímademonstrációját, amely a „Klímaválság van, lázadj!” felhívással igyekezett minél több emberhez eljutni a közösségi médiában.

Élőben jelentkezünk a Globális Klímasztrájkról!

Közzétette: Greenpeace Magyarország – 2021. szeptember 24., péntek

Az Operától az Országházhoz tartó ezerfős tömeghez csatlakozó neves biológusok, az akadémikus Podani János és a jobb híján külföldön munkát kereső, hazánkból gyakorlatilag száműzött Jordán Ferenc mondták: jó látni a lelkes, huszonéves vagy annál is fiatalabb arcokat.

Fotó: Rácmolnár Milán

Hozzátették: kár, hogy a hagyományos sajtóban nyomára se nagyon akadtak e rendezvénynek. Pedig mint Jordán Ferenc immár szónokként kiemelte: 1500 hasonló esemény zajlik világszerte egy időben.

„Túlfogyasztjuk magunkat, már hitelbe fogyasztjuk a Föld erőforrásait. Mint amikor az alkoholista a kocsmában már a nyolcadik felesnél jár, egy fillérje sincs, de megpróbálja megkapni a kilencediket is a csapostól, hogy majd valaki kifizet. A Földnél tudjuk ki fog fizetni. Ti.”

Fotó: Rácmolnár Milán

Mint fogalmazott, nem az a fő gond, hogy a gyermekeink nem látnak majd gorillát vagy orrszarvút, bár az is baj:

„Hamarosan olyan problémáink lesznek, hogy lesz-e vizünk, és hogy azt a gyerekeink esetleg majd jegyre kapják-e, vagy fegyverrel kell-e érte menni.”

Fotó: Rácmolnár Milán

Miközben Európát és Amerikát a növekedés boldogítja, Afrikában az éhség és a nyomor az úr a rendszerökológus beszéde alapján, aki szerint csak értelmes, konstruktív, másokkal szóba álló vezetőkkel lehet változást elérni. Brazíliában, Üzbegisztánban és még számos országban azonban nem ilyen politikusoké a hatalom, a sort pedig még bőven lehet folytatni…

„Olyan nem kell, aki a pofánkba hazudik, aztán harminc évre titkosítja. Vagy azt hiszi, hogy akkor zseni, hogy majd egyedül megoldja, vagy esetleg családi segítséggel. A problémákra nyitott, őszinte vezetők kellenek.”

Fotó: Rácmolnár Milán

Udvaros Dorottya színművésznőre, a Greenpeace nagykövetére is könnyű volt odafigyelni, és nemcsak a hangerőnek köszönhetően. Mint mondta:

„A 2022-es választás klímaválasztás lesz. Hiszen a klímatudósok szerint 2030-ig maradt időnk cselekedni, ha túl akarjuk élni a 21. századot, és a következő kormány ennek az időszaknak minimum felében fog kormányozni. Tudjuk jól, hogy a politikusok csak akkor fogják komolyan venni a környezeti válság problémáját, ha azt látják, hogy mi szavazók ezt várjuk el tőlük. Nyilvánítsuk tehát ki, hogy ezt várjuk tőlük, pontosan ezt.” 

Megérkeztünk a Kossuth térre

Közzétette: Greenpeace Magyarország – 2021. szeptember 24., péntek

Tegyük hozzá, tízszer, százszor, talán ezerszer ennyi ember is elfért volna a Kossuth téren, za esemény színvonala mellett viszont a hangulatára sem lehetett panasz.

Fotó: Rácmolnár Milán

A péntek esti szél kitisztította a város fölött a levegőt, Buda házainak gyönyörű pasztellszínei adták a hátteret a megmozduláshoz, amelyen a rendezők többek között a die-in akcióval, vagyis földrefektetéssel mozgatták megy a résztvevőket, akik egyre inkább egyetemi fesztiválon érezhették magukat. Az Esti Kornél koncertje csak tovább fokozta a megtisztító érzést.

Kiemelt kép: Rácmolnár Milán