„Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyeztek Greenpeace-aktivisták a kiállítás egyik plakátja elé Budapesten. Az akcióval arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, a költségvetése sokszorosa annak, mint amennyit egy év alatt az állam a valódi természetvédelemre, például a nemzeti parkok fenntartására költ.

Lőttek a természetnek! Fotó: Járdány Bence

Az aktivisták szerint az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt rendezvény abszurd szimbóluma annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén. Miközben természetvédelemnek álcáznak egy vadászati kiállítást, amelyet még a vadászati szakma egy része sem támogat, 2011 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket alárendelték egy olyan Agrárminisztériumnak, amely rendre figyelmen kívül hagyja a természetvédelem érdekeit.

Strandbővítésnek hívják a Fertő tavon közpénzből zajló gigaberuzást, amelynek keretében 60 hektárnyi nemzeti parki területet betonoznak le, és beépítésekkel, nagyberuházásokkal tönkreteszik folyóink ártereit, tavaink partjait.

„A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

Borítókép: Járdány Bence