Valós, világméretű teszt bizonyítja, hogy a maszk viselése képes csökkenteni a koronavírus terjedését az emberi közösségekben – mutatott rá egy új tanulmány. A bangladeshi teszt arra is rávilágított, hogy a sebészi maszkok sokkal hatékonyabbak az anyagból készülteknél. Az új tanulmány egy igazán alapos vizsgálat erejét demonstrálta, s számos leckét kínál arról, miért fontos a maszkhordás világszerte.

Az egyik leglényegesebb következtetés, hogy a maszk viselése nem készteti az embereket a társadalmi távolságtartás mellőzésére. Ettől nagyon sok egészségügyi tisztviselő tartott, mondván: a maszkok hamis biztonságérzetet keltenek – írja a Napidoktor.hu.

Valóban el tudták érni azt is, hogy megmutassák: a maszkhordás igenis hatékony a koronavírus ellen, még a pandémia szorításában végzett szigorú és szisztematikus értékelés mellett is – hangsúlyozta Ashley Styczynski, orvos, a Stanford Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó munkatársa, aki a tanulmányban együttműködött a Stanford, a Yale szakembereivel és az Innovations for Poverty Action (IPA) kutatási és politikai nonprofit szervezettel.

A szakember megjegyezte: bíznak benne, hogy azon emberek számára, akik kitartottak a maszk viselése mellett, annak ellenére, hogy nem éreztek elég mellette szóló bizonyítékot, ez valóban segít áthidalni a szakadékot. A Bangladeshben készült tanulmány nagyjából 340 ezer ember adatait tartalmazta.

A körzetek egyik felének textil vagy sebészi arcmaszkot adtak, s gyakran emlékeztették őket arra, hogy megfelelően viseljék azokat; a másik csapatot beavatkozás nélkül követték nyomon. A tüneteket mutató embereknél vértesztet készítettek, amely értékelte fertőzésüket.

Összehasonlítva a tanulmány résztvevőit azokkal a településekkel, ahol a maszkhordást nem vették komolyan az emberek, a bármely maszk viselői körében 9 százalékkal kevesebb volt a koronavírusos eset. Statisztikai szempontból a felfedezés jelentős, s nem valószínű, hogy a véletlennek köszönhető.

Borítókép: Vpremen/Wikimédia