A tengerparti madarak védelmével foglalkozó dél-afrikai alapítvány (SANCCOB) közlése szerint egy méhraj lehet felelős annak a 63 pápaszemes pingvinnek a haláláért, melyek tetemét a Fokvárostól nem messze található Simon’s Townban találták meg péntek reggel – írja a Telex.hu a Guardianra hivatkozva.

A kolónia veszélyeztetett pingvinjei valamikor csütörtök délután és hétfő reggel között pusztulhattak el, a szakértők pedig pénteken kezdték el vizsgálni, hogy mi történhetett. Az állatokat boncolásra vitték és mintákat is vettek tőlük, hogy kiderüljön, volt-e szerepe méregnek vagy betegségnek a halálukban. Külsérelmi nyomokat nem találtak rajtuk.

A boncolás során aztán kiderült, hogy minden madarat több méhcsípés ért, a helyszínen pedig számos elpusztult méhet találtak, így nagyon úgy tűnik, hogy az állatokkal egy méhraj végzett. David Roberts állatorvos az AFP-nek elmondta, hogy a csípéseket az állatok szeme körül fedezték fel, majd azt is hozzátette, hogy ilyesmi nagyon ritkán történik, és nem is számítanak arra, hogy megismétlődik a dolog. Mint mondta, a pápaszemes pingvineknek nem lenne szabad így elpusztulniuk, hiszen egy védett, a kihalás szélén álló fajról van szó.

Borítókép: Pixabay/ MemoryCatcher