A norvég OceanTherm startup vállalat megalkotott egy forradalmi módszert, melynek segítségével megakadályozható a hurrikánok továbbterjedése – írja a Liner.hu.

A cég szerint buborékokkal lehűthető a tengervíz hőmérséklete olyan szintekre, hogy elzárják a hurrikánokat tápláló meleg források újratöltődését, így lényegében kiiktathatják a heves viharok fennmaradásához szükséges utánpótlást.

A hurrikánok általában 27 Celsius-fok körüli hőmérséklettel rendelkező vízből táplálkoznak, az OceanTherm úgynevezett buborékfüggöny rendszerével azonban gátat lehet szabni ennek a folyamatnak.

A szóban forgó eszköz perforált csőrendszerből áll, amelyet a tengerfenékre szerelnek, ahol buborékokat generál, ezáltal állandó hűtés alatt tarthatják a felsőbb rétegekben lévő víztömeget.

A csöveket fix pozíciókba telepíthetik, így olyan területeket célozhatnak meg velük, ahol nagyobb az esélye a hurrikánok kialakulásának.A buborékfüggönyöket több kilométeres szélességben kellene felállítani az óceánok mélyén annak érdekében, hogy meg tudják fékezni a hurrikánok növekedését, ám a startup szakemberei nem csüggednek, és a Mexikói-öbölben hamarosan nekilátnak a hálózat megépítésének, ami még mindig túlságosan álomszerűnek hat.

Pixabay/Free-Photos