Az ivermectin nevű lóféreghajtó után az oltásellenesek körében új „ellenszer” terjed a koronavírus ellen: a betadin – írja a Telex.hu a Forbes cikkére hivatkozva.

A főként sebek kezelésére használt povidon-jód oldatra bár rá van írva, hogy „ne nyelje le”, az alternatív gyógymódokat kereső csoportok mégis úgy döntöttek, hogy gargalizálás után nyelnek egy nagyot a betadinból, szerintük ugyanis így lehet küzdeni a vírus ellen. A betadin-ivós trend eredete nem ismert, az interneten viszont egyre jobban terjed a koronavírus elleni küzdelem egyik opciójaként.

A betadinpártiak úgynevezett elmélete szerint az oldat „már a szájban megöli a vírust”, de a háttérhatalom és a gyógyszerlobbi kéz a kézben szabotálja, hogy az emberek megtudják az igazságot. Az elmélet elsők között egy thai videóban jelent meg, ahol egy magát orvosként azonosító ember arról beszélt, hogy a gargalizált betadin megakadályozza, hogy a vírus a tüdőbe jusson. A cikk kitér arra is, hogy a betadin gargalizálása egyáltalán nem akadályozza meg az egészségügyi szakértők szerint a koronavírus terjedését.

A szakértők szerint a betadint nem véletlen használja az általános orvostudomány is külsőleg: ennek oka ugyanis az, hogy a szer külső használatra készült. Az Oklahoma Egyetem doktora Twitteren posztolt arról, hogy habár a betadinnak van egy speciális, gargalizálásra használható 0,5%-os oldata is, ettől függetlenül semmi bizonyíték arra, hogy a betadin bármilyen formában is hatásos lenne a vírus ellen.

Borítókép: Pixabay/ PhotoLizM