A Párbeszéd frakcióvezető-helyettes az előválasztási a Kálmán Olgával zajló előválasztási vitán elmondta, ha együttműködünk a külföldi hatóságokkal, akkor a más országba kikerült vagyonokat is ellenőrizni lehetne.

Az ellenzéki pártok idén ősszel előválasztást tartanak, hogy megtalálják azt a közös miniszterelnök-jelöltet és 106 egyéni képviselőjelöltet, akinek a legnagyobb esélye van jövőre a Fidesz leváltásra.

 A Partizán által szervezett országos vitasorozaton belül ezúttal Budapest 4. számú, II-III. kerületet magába foglaló választókerületében ezúttal a DK-s Kálmán Olga és Tordai Bence, a Párbeszéd jelöltje találkozott.

A bő egyórás vita során sok mindenben értett egyet a két politikus. Többek között abban, hogy:

  • Vissza kell szerezni a közvagyont, amit a NER ellopott,
  • meg kell állítani a kormány kultúrpolitikáját,
  • szakemberekre kell cserélni a pártkatonákat az intézmények élén,
  • újra állami kézbe kell kerülniük az alapítványi fenntartású intézményeknek,
  • a bűnözőket börtönbe kell csukni,
  • véget kell vetni az állami propagandának és a KESMA-nak.

„Az oligarchák elszámoltatása nem adóztatás kérdése. A lopott vagyont el kell kobozni, és nem adóztatni kell”

– mondta Kálmán Olga a vagyonadó kérdéséről. Szerinte aki lopott, annak börtönben a helye.

Tordai Bence szerint azonban a jachtokat, kastélyokat, repülőket, luxusingatlanokat, a több milliárd forintot érő vagyontárgyakat meg kell adóztatni. Ez azonban az egykori műsorvezető szerint nem olyan egyszerű, hiszen ezek a vagyonok legtöbb esetben nem a politikusok nevén vannak, csak használják azokat. Az offshoere cégeknek köszönhetően nagyon nehéz lenne kivitelezni ezt a fajta adóztatást.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese elmondta, csak a szabályozáson múlik, hogy meg tudják különböztetni az oligarchákat másoktól. Ha együttműködünk a külföldi hatóságokkal, akkor a más országba kikerült vagyonokat is ellenőrizni lehetne. Tordai hangsúlyozta, szükség van oligarchaadóra, szerinte ebben mind a hat párt egyetért.

Mint mondta, ehhez progresszív adóztatásra, sávos rendszerre van szükség. Az elszámoltatás azonban évekig is eltarthat, nem biztos benne, hogy minden közebszerzést, amit túlráztak, sikerül felderíteni.

„Engem minden megoldás érdekel ezzel kapcsolatban”

– mondta Kálmán Olga.

A DK-s politikus a közlekedéssel kapcsolatban azt mondta, a dugók a II–III. kerületben élők rengeteg idejét veszik el a munkába járás során. Országgyűlési képviselőként a két érintett kerület vezetésével és szakemberekkel összefogva megoldást keresnek.

„Ez nem különböztet meg minket” – Tordai Bence szerint kevés olyan javaslat van, amiben nem értene egyet a DK politikusával, a közlekedés sem tartozik ezek közé. Szerinte ugyanakkor az 56–59–61-es villamos jól jár, gyorsan be lehet jutni vele a városba.”

Tordai Bence szerinte rendkívül fontos a zöldpolitika előtérbe állítása, át kell állni a „zöldre”.

Kálmán Olga szerinte szét kell zavarni a KESMA-t, Tordai szerinte el kell zárni a pénzcsapokat, nem pedig milliárdokkal tömni a kiadványokat. Így aztán hamarosan megszűnnének, mert piaci alapon nem tudnának működni.

Egy korábbi mérés szerint még a DK jelöltje állt nyerésre, de a napokban kijött egy újabb kutatás, amelyben már csak ők ketten szerepelnek Berg Dániel visszalépése után. Így pedig már átvette a vezetést az MSZP–Párbeszéd jelöltje.

A Republikon felmérése szerint Tordai Bence 41 százalékos támogatottsággal bír a biztos előválasztók körében, így 7 százalékponttal vezet a DK-s Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazna az ellenzéki előválasztáson. Mindketten csaknem 20 százalékponttal vezetnek a Fidesz–KDNP jelöltje előtt.

Borítókép: Tordai Bence. Fotó: Rácmolnár Milán