Három jelölt között tartottak előválasztási vitát Budapest 9-es körzetében, Kőbányán.

A vita résztvevői: Arató Gergely (DK), Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd), Paróczai Anikó (Momentum).

Amiben egyetértettek

Elköteleződtek az ellenzéki antikorrupciós vállalások mellett. A rezsitámogatások rendszerének igazságosabbá tételét és a Fidesz által leállított panelprogram újraindítását kitűzték célként.

A korrupcióról

Burány Sándor: „Minden ilyen ügyben azon az állásponton vagyok, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás tegye a dolgát.”

Paróczai Anikó: „Volt arra lehetőség, hogy kiviszgáljuk ezeket az ügyeket. Alakítottunk egy antikorrupciós tényfeltáró bizottságot, de sem a DK, sem az MSZP helyi képviselete nem támogatta.”

Arató Gergely:

„Nem biztos, hogy a sajtóben kell üzengetni. Kampányfogásnal jó, de nem biztos, hogy kiderül belőle az igazság.”

Panellről, lakhatásról

Burány Sándor:

„Arra is koncentrálnunk kell, hogy a panellben lakók, az alacsony jövedelműek jövedelme lehetővé tegye a lakhatást, az alacsony nyugdíjjal rendelkezők nyugdíja lehetővé tegye a lakhatatást.”

Arató Gergely: „Önrész nélküli panellprogramot hozzunk létre uniós és hazai támogatással, hogy ez valóban mindenki számára elérhető legyen.”

Paróczai Anikó: „Évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését vállaljuk. Évente 50 ezer napelem telepítésére ösztönözzük a lakosságot.”

Rezsicsökkentésről

Paróczai Anikó:

„A Fidesz rezsicsökkentése végtelenül populista húzás volt. Olyan rezsitámogatási rendszert kell létrehozni, ami egyenlően segíti azokat, akik rászorulnak.”

Burány Sándor: „A Fidesz rezsicsökkentő rendszere egy alapvetően igazságtalan rendszer. Meg kell szüntetni ebben a formában, a rezsitámogatást kell megtartani a rászorulóknál.”

Arató Gergely: „A DK-nak az a javaslata, a minimális fűtés, a minimális víz, a minimális áram mindenkinek alanyi jogon járjon. A minimális internethasználat is mindenkinek járjon alanyi jogon, ezt a 21. században megengedheti magának az ország.”

A kilakoltatásról

Arató Gergely: „A családok elhelyezés nélküli kilakoltatását törvényi szinten kell megtiltani.”

Paróczai Anikó: „Az az önkormányzat és az állam feladata, hogy megelőzzék a hajléktalanság kialakulását, önkormányzati cserelakások biztosításával például.”

Burány Sándor: „Senkit nem szabad úgy kilakoltatni, hogy nem biztosítanak neki valamilyen lakhatási lehetőséget. A szociológusok pontosan levezették és elmondták, hogy ha generálisan nem oldjuk meg a bajt, ami a szegénység, akkor mindig csak exportálni fogjuk a problémát.”

Kiemelt kép: Járdány Bence