Budapest 6. számú országos egyéni választókerületének előválasztási vitáját tartották szerda este: a négy jelölt többek között Józsefváros és Ferencváros helyzetéről beszélt.

A résztvevők

Csordás Anett ( a józsefvárosi C8 és a Momentum támogatásával) civil aktivista,

Demeter Márta (a Jobbik támogatásával), az LMP korábbi társelnöke, hivatásos politikus,

Manhalter Dániel (DK) kommunikációs szakember,

Jámbor András (Szikra Mozgalom, az LMP-MSZP-Párbeszéd támogatásával) újságíró, a Mérce volt főszerkesztője.

A hajléktalanok

Jámbor András szerint a minimálbér adómentességére, a szociális juttatások radikális emelésére és bérlakások sorára van szükség. Az állami dolgozók bérét is rendezné. Hozzátette:

A hajléktalanok több mint 60 százaléka dolgozott a Menhely kutatása alapján.

Csordás Anett úgy látja, közösségi lakások, gazdaságos minigarzonok építésével, felújításával oldható meg a probléma, központi forrásból. Demeter Márta szerint minden családnak 3 millió forintos lakásfelújítási támogatást kell biztosítani. A két kerületben a kis- és középvállalkozásokat kell minden eszközzel támogatni, hogy munkahelyeket teremtsenek tisztességes bérekkel. Manhalter Dániel többek között a kerületőrséget fejlesztené, azzal is segítene a bajba jutottakon, hogy itt is alkalmaznák őket.

Bevándorlás és multikultúra

Csordás Anett szerint szabályozott bevándorlás kell, büntetné a politikai uszítást. Jámbor András úgy látja, Józsefvárosban és Ferencvárosban már megvalósult a békés együttélés. Manhalter Dániel kiemelte, a Fudan Egyetem ellen nem sinofóbiából tiltakoznak, hanem a kölcsön miatt.

Romaügyek

Jámbor András hangsúlyozta, a cigányság ügyeivel egy helyi képviselőnek kiemelten kell foglalkoznia, az oktatási felső, kötelező korhatárt 18 évre kell visszavinni. A deszegregáció szerinte a magyar oktatás legfontosabb feladata, a cigányoknak és a nem cigányoknak is legyen jó iskolája.
Csordás Anett kiemelte: az első- és másodrangú állampolgárok rendszerét kell felszámolni.

Illegális veszélyeshulladék-telepek, Illatos úti illegális vegyszerlerakat

Jámbor András szerint a kormányzati szándék és erőforrások a döntőek. Manhalter Dániel felkérte Arató Gergely képviselőt, foglalkozzon az ivóvizet veszélyeztető Illatos úti helyzettel. Demeter Márta szerint több rendőr kell az utcákra, az illegális szemetelést így lehet megállítani, állami pénzből.

Kormányváltás: rendszerváltás?

Demeter Márta szerint azért lesz 2022 után rendszerváltás, mert az állami működést újra kell indítani. Az egyik legfontosabb feladat az elszámoltatás. Csordás Anett Európai Ügyészséget és korrupciós bizottságot is akar. Jámbor András szerint nem az elmúlt 10 év, hanem a rendszerváltás óta eltelt 30 év miatt kell rendszerváltás, ehhez pedig igazságos társadalmat kell teremteni, nem elég a korrupció ellen harcolni. Manhalter Dániel szavai alapján Orbán Viktor ellen nagyon sok ember összefogott már most is, ez nagy lehetőséget jelent. A tanulás a felemelkedés útja.

Kiemelt kép: YouTube