Az első intézkedései között lehívná a 6 ezer milliárd forintos uniós segélycsomagot Karácsony Gergely, amennyiben miniszterelnöknek választanák. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje nettó 200 ezres minimálbért, az egészségügyben 50 százalékos béremelést és önkormányzati fenntartású oktatási intézményeket sürget. Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely Márki-Zay Péter első vitája az ATV-ben zajlott.

Az első három lépés

Karácsony Gergely politikájának lényege szerinte Magyarország egyesítése. Első intézkedése között lenne, hogy a NER-elit bankszámláját az adóhivatallal zároltatná, ezzel kapcsolatban azt mondta: vannak ma is olyan intézmények, akik a korrupció ellen felléphetnének, ezeknek az intézményeknek kell parlamenti mandátumot adni. Első három lépése között szerepelne, hogy lehívná a 6 ezer milliárd forintos uniós segélycsomagot.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP kimondatná a jelenlegi alaptörvény közjogi érvénytelenségét, majd módosítaná.

Jakab Péter minden jogszabályt hatályon kívül tenni, ami a pártállamot lehetővé tenni, a felső vezetésben teljes sorcserét hajtana végre, Polt Pétert pedig becsukatná. A Jobbikos miniszterelnök-jelölt elindítaná a csatlakozást az Európai Ügyészséghez.

Márki-Zay Péter szakértői kormányt és új alkotmányt szorgalmazott. A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje is csatlakozna az Európai Ügyészséghez és rendezné a rendőrök és a tanárok bérét.

A Momentum miniszterelnök-jelöltje a Karmelita kolostor kulcsát odaadná a hatóságoknak, majd visszavonná a homofób törvénynek nevezett jogszabályt. Fekete-Győr András kinyitná a Parlament kapuit a független újságírók előtt is.

Dobrev Klára szerint a baj sokkal nagyobb annál, minthogy három dolgot ki lehessen emelni. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint vaskos intézkedéscsomag kell, amiben a többi között benne van az elszámoltatás, a vagyonbiztosok kirendelése, a kétharmados törvények eltüntetése és a költségvetési törvényt kell módosítása.

Adók, bérek, nyugdíjak

Karácsony Gergely a munkaadókkal és munkavállalókkal egyeztetve nettó 200 ezres minimálbért akar elérni.

Szerinte nincs rendjén, hogy a társasági adókulcs Magyarországon a legkisebb Európán belül, miközben a bérek és a nyugdíjak elszakadnak egymástól. Nyugdíjasként és dolgozóként is el kell érnie mindenki jövedelmének a létminimumot – tette hozzá. Szerinte a Fidesz válságkezelése úgy néz ki, hogy a legbefolyásosabbak kaptak segítséget, éppen ezért lehet vállalni azt, hogy akiknek a válság idején több jutott, azok többet tegyenek vissza a közösbe.

Dobrev Klára szerint a gazdaságpolitika középpontjába vissza kell helyezni az embert, Orbán Viktor téved, amikor azt hiszi, hogy az ország versenyképessége az olcsó és kiszolgáltatott munkaerőn múlik.

Jakab Péter visszaállítaná a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíját, szerinte nem a munkaerő olcsóságban, hanem minőségében kell versenyképesnek lenni.

Márki-Zay Péter a vállalkozások számára stabil és kiszámítható környezetet ígér, szerinte adóemelésről „most szó se essen”, mert ha valamit szeretnek a magyarok Orbán Viktorban és rendszerében, az az alacsony adók rendszere.

Fekete-Győr András négynapos munkahetet, heti 32 óráért a jelenlegivel megegyező jövedelmet, valamint a jelenleginél rugalmasabb nyugdíjrendszert követel.

Egészség- és oktatáspolitika

Karácsony Gergely a járvány idején az egészségügy és az oktatás összeomlott, az egészségügyi szakdolgozók esetében legalább 50 százalékos béremelésre van szükség.

Az oktatásügy kapcsán a lengyel példát hozta: az oktatási szereplőknek önkormányzati fenntartásban kell lenniük. Hangsúlyozta a béremelés fontosságát, valamint a kompetencia alapú nemzeti alaptantervet.

Fekete-Győr András szerint új rendszerváltásra van szerinte szükség az egészségügyben és az oktatásban is.

Dobrev Klára azt mondta, az egészségügyben a legfontosabb, hogy elegendő dolgozó legyen, ugyanez a helyzet az oktatásban is, ahol el kell kezdeni költeni a pedagógusokra.

Nem a sormunkára akarja felkészíteni a fiatalokat, hanem arra, hogy tanuljanak meg összefogni, kooperálni – mondta Jakab Péter, ehhez kislétszámú csoportokban kell tanítani őket, a béreket, munkakörülményeket mind az oktatásban, mind az egészségügyben rendezni kell.

Márki-Zay Péter Ferenc szerint az egészségügyben a magánegészségügy jól tudott teljesíteni, az oktatás terén kompetencia alapú felmérésre lenne szükség.

Rendesebb ország

Karácsony Gergely szerint az elszámoltatás-vita sokszor félremegy. Ha a rendszert le akarják bontani, akkor el kell zárni a pénzcsapokat

– tette hozzá.

Szerinte ebben kell következetesnek és keménynek lenni. Úgy látja: csak közösen lehet új alkotmányt elfogadni, ebben szerinte türelmesnek kell lenni, mert csak így lehet stabil alkotmányt kidolgozni.

Fekete-Győr András szerint a Momentum az egyetlen párt, amely lerakott egy konkrét, 25 pontos programot elszámoltatás-ügyben

Dobrev Klára azt mondta, aki lopott, annak börtönbe kell mennie, a lopott vagyont pedig el kell kobozni.

Jakab Péter Romániát hozta fel példaként, ahol tucatszámra csukják le a korrupt politikusokat.

Márki-Zay Péter szerint is élni kell a vagyonelkobzás eszközével, pereket kell indítani a verseny nélkül elnyert közbeszerzések tekintetében.

Borítókép: Karácsony Gergely