Dérer István, a Magyar Horgász Szövetség főigazgatója az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorában beszélt arról, hogy 110 mázsánál tart az a leadott mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból lett begyűjtve. Azt is elmondta, több millió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállításra. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mekkora összegről van szó – írja a Berek.hu.

Az ártalmatlanítás költségeit a Mohosz viseli, áthárítani másra nem tudja. A halállomány a tóban akár már jövőre helyreállhat köszönhetően annak, hogy évente átlagosan négyszer annyi halat telepítenek a tóba, mint amekkora mennyiség a nyár folyamán elpusztult.

A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, ezt nem tudják kiszámlázni senkinek, a Mohosz fogja állni a költségeket. Ugyanígy állják a költségeit a hiányt pótló telepítéseknek is. Az igazgató hozzátette, hogy az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

Borítókép: Wikipedia Commons