Az öt ellenzéki párt által támogatott Dorosz Dávid volt főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányfőnöke az esélyes az előválasztási győzelemre a DK-s jelölttel szemben

Az MSZP, az LMP, a Jobbik és a Momentum által is támogatott Dorosz Dávidra, a Párbeszéd jelöltjére szavaznának a legtöbben az ellenzéki előválasztáson a Dunakeszi központú, Pest megye 5-ös választókerületében – írja a Hvg.hu. a Republikon Intézet felmérése alapján.

Az augusztus 19–25. között készült, 1000 fős telefonos közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy Dorosz Dávid a legesélyesebb a három induló közül, mivel az előválasztáson részvételüket ígérő biztos szavazók közül 33 százalék szavazna rá.

Dorosz Dávid volt főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányfőnöke mögött 7 százalékkal lemaradva a DK-s jelölt, Tonzor Péter áll, akire a felmérés szerint 26 százalék szavazna, míg az Új Világ Néppárt jelöltje, Fekete László a harmadik mindössze 4 százalékkal. Igaz, eközben magas, 37 százalék azok aránya, akik még nem tudják, kire szavaznának.

A Republikon Intézet elemzése megmérte a választókerületben élők pártpreferenciáját is, illetve megkérdezték, hogy a körzet lakói miként szavaznának majd a jövő tavaszi parlamenti választáson. Az eredmény azt mutatja, hogy a választókerületben fej fej mellett áll a Fidesz–KDNP és az „egységes ellenzék” 41-41 százalékkal.

A biztos szavazó pártválasztók körében viszont a Republikon mérése szerint a körzetben az ellenzéki lista már 48 százalékot kapna, míg a kormánypártoké csak 45 százalékot. Ebben a körben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot érne el, a Mi Hazánk pedig 3 százalékot. A kutatás megállapítása, hogy ebben a körzetben az ellenzéki szavazók valamivel aktívabbak, mint a Fidesz tábora.

Borítókép: Dorosz Dávid