„Nagyon vigyázzatok Földanyánkra!” Mint a Greenpeace Magyarország lapunkhoz eljuttatott beszámolójában írja: egy Földet ábrázoló hatalmas hőlégballonra rögzítette a szervezet a Ferenc pápától származó idézetet, mellyel a szervezet budapesti látogatása alkalmából üdvözli a katolikus egyházfőt. A látványos eseménnyel a környezetvédő szervezet szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a klíma- és ökológiai válság jelenlegi, kritikus szintjén egyéni és rendszerszinten egyaránt közös összefogásra van szükség ahhoz, hogy megmentsük a Földet, annak csodálatos élővilágát és az emberiséget – hiszen vészesen közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. A Greenpeace ezért fontosnak tartja, hogy a pápa erkölcsi-társadalmi változást sürgető üzenete minél több emberhez eljusson.

A Greenpeace Magyarország egy látványos akcióval üdvözölte Ferenc pápát magyarországi látogatása alkalmából. A szervezet a budapesti Városligetben egy hőlégballont engedett fel, melyen a  pápa szavai olvashatók: 

„Nagyon vigyázzatok Földanyánkra”.

A zöld szervezet számára különös jelentőséggel bír, hogy a pápa ellátogatott hazánkba, hiszen az egyházfő „Áldott légy” című apostoli levelében, ezt követő beszédeiben és írásaiban mindenki számára közérthetően foglalja össze a földi életet, a Teremtést fenyegető veszélyeket, ennek okait és a lehetséges megoldásokat. Azonnali változásokat sürget annak érdekében, hogy bolygónk élhető maradjon. Egy mindent átfogó, ökológiai megtérést sürget, és a Földön élő valamennyi emberhez szól, vallási hovatartozástól függetlenül.

A pápa által megfogalmazottak, miszerint csak úgy lehetünk úrrá a környezeti válságon, ha az egész emberiség változtat az életfelfogásán és életvitelén, a Greenpeace-nek is meggyőződése. Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy az eddigi rendszer mára már elviselhetetlenné vált. Ezért apostoli levelében minden döntéshozó és minden egyes ember számára egyértelművé tette, melyek a legfontosabb feladatok:

  • A gazdaságot állítsuk az emberek szolgálatába! Az emberek és a természet nem állhatnak a pénz szolgálatában.
  • Egyesítsük az embereket a béke és igazságosság útján! Az emberek saját sorsuk kovácsai szeretnének lenni. Nem akarnak gyámságot, beavatkozást azok részéről, akik nagyobb hatalommal rendelkeznek, és uralmuk alá kényszerítik őket.
  • Védjük meg Földanyánkat! Ma büntetlenül zajlik közös otthonunk kirablása, letarolása és megkárosítása. E folyamatnak gyáván védelmére kelni súlyos bűn.

Mindezekért küzd elkötelezetten a Greenpeace is immár 50 éve. 

„A Greenpeace-nél küldetésünknek tekintjük a földi élet megmentését és a béke megteremtését, ezért Ferenc pápa erre irányuló szavai és hitvallása óriási megerősítést nyújtanak. Meggyőződésünk, hogy az egyre súlyosbodó ökológiai- és klímaválságban össze kell fogniuk a Teremtést féltő egyházaknak, a zöld civil szervezeteknek és minden embernek, hiszen közös felelősségünk a teremtett világ, bolygónk értékeinek megmentése” 

– nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse.

Kiemelt kép: Greenpeace/Járdány Bence