Az Európai Unió a környezet hatékonyabb védelme érdekében 2030-ig a felhasznált növényvédő szerek 50 százalékos csökkentését kívánja elérni, a műtrágya-felhasználást pedig 20 százalékkal mérsékelné a közösség országaiban. Az Agroinform.hu hazai mezőgazdasági termelők álláspontját mérte fel az uniós stratégia megvalósíthatóságáról, illetve bevezetésének várható következményeiről.

Az agrárszakmai portál közleménye szerint a kérdőívét kitöltő közel hatszáz hazai növénytermesztő gazdálkodó 73 százaléka értesült már az Európai Bizottság mezőgazdasági termeléssel és a biodiverzitással kapcsolatos stratégiájában megfogalmazott ambiciózus célokról. A válaszadók 62 százaléka tartja ma megvalósíthatatlannak saját gazdaságában a növényvédő szerek (más néven: peszticidek) radikális csökkentését, 18 százaléknyian teljesíthetőnek tartják azt, míg a fennmaradó 20 százalék egyelőre nem tudja megbecsülni a következményeket.

A válaszadók 37 százaléka szerint mindez a hazai mezőgazdaságban úgy csapódik majd le, hogy az unión kívüli termelők ezzel komoly előnyre tehetnek szert, ami kiszoríthatja a hazai gazdálkodókat a piacról. 25 százalékuk szerint jelentős terménydrágulásra kell felkészülni. 16 százalék szerint a gazdálkodók egy része emiatt felhagy majd a tevékenységével, csupán 15 százalék látja úgy, hogy a szereplők addig teljesen alkalmazkodni tudnak az új feltételekhez.

A műtrágyahasználat 20 százalékos visszafogását a gazdálkodók kisebb problémának érzik,

bár hosszú távon ezt a talaj kimerülése miatt nem tartják fenntarthatónak. 27 százalékuk ugyanakkor úgy véli, hogy a hiányzó tápanyag szerves trágyával is pótolható lesz, 26 százalék a művelési módok megváltoztatásában látja a kiutat a talaj tápanyagcsökkenésének problémájából.

A válaszadók 29, illetve 25 százalékának véleménye szerint növényvédő szerek korlátozása a legnagyobb problémát a repce és a gyümölcsök esetében okozza majd. Nem véletlen a repce említése, mivel éppen tavaly csökkent a szerrotáció lehetősége bizonyos károsítók ellen már a hatóanyag kivonások miatt, ami hosszú távon rezisztecia kialakulásához vezethet. Emellett a károsítók ellen felhasznált hatónyagcsoportok szűkülése a gyümölcstermesztést is negatívan érinti. 13 százaléknyian a kalászosokat, míg 12 százaléknyian a zöldségkultúrákat nevezték meg a peszticidek visszafogásának fő veszteseként.

Ha az előírás nem változik, annak betartása a válaszadók 51 százaléka szerint a saját gazdaságukban jelentős termésátlag-csökkenést fog eredményezni, és mindössze 19 százalék válaszolta azt, hogy alternatív megoldásokkal (például ellenállóbb növények termesztésével, precíziós gazdálkodással) szinten tudja majd tartani a termelést. 31 százalék úgy véli, hogy a peszticidek ilyen mértékű visszaszorítása könnyen veszteségesbe is fordulhat a gazdálkodás. Tekintettel arra, hogy a 2030-as határidő még meglehetősen távol van, 22 százalék bízik abban, hogy addig a növényvédőszer-gyártók is felkészülnek majd új szerekkel és az új helyzetre különféle ajánlásokkal.

A kevesebb vegyszer használatának ellensúlyozását a legtöbben (49%) a korszerűbb szerekre való átállásban vélik megtalálni.

A kártevőkre és betegségekre kevésbé érzékeny fajták, hibridek vetése 45 százalék szerint jó megoldás. Új, ellenállóbb növényfaj termesztésére 36 százaléknyian állnának át. A precíziós technológiák alkalmazása 23 százalék számára jelent hatékony megoldást. Az ökogazdálkodásba vont területek nagyságának növelését 11 százaléknyian látják elképzelhetőnek (ezáltal a növényvédő szereknek az egész gazdaságra vetített átlagos területaránya is automatikusan csökken). A genetikailag módosított növények termesztését a válaszadók 56 százaléka továbbra sem tartaná célszerű megoldásnak, de vélhetően ez a hozzáállás a következő években, a határidő közeledtével még akár jelentősen változni fog.

„Akár sikerül a következő hat-nyolc év során jelentős fejlesztéseket megvalósítaniuk a növényvédőszer-gyártóknak, akár nem, az biztosnak látszik, hogy az új szabályozás mindenképpen kikényszeríti a gazdálkodókat a komfortzónájukból

– hangsúlyozza Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

– A hatékonyság növelése sehol sem lesz megkerülhető. Ez leginkább a precíziós gazdálkodás irányába történő elmozdulással, illetve a kártevőknek ellenállóbb növények termesztésével valósítható meg, de a tapasztalatok szerint sok esetben az is jelentős előrelépést jelenthet, ha pontosan betartják a gyártók instrukcióit az alkalmazott mennyiségekre, és a jövőben nem juttatnak ki az előírtnál nagyobb dózisú hatóanyagot.”

Kiemelt kép: Pixabay