Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, havi összevetésben pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.(KSH).

Az MTI szerint az elemzők 4,7 százalékos éves bázisú inflációs indexet vártak augusztusra a júliusi 4,6 százalék után. Az elmúlt egy évben a dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen – közölte a KSH.

  • Az élelmiszerek ára egy év alatt 3,7 százalékkal nőtt augusztusra.
  • Az étolaj ára 30,6 százalékkal,
  • A burgonya 11,3 százalékkal drágult tavaly augusztushoz képest, pedig júliusban még 6,0 százalékkal olcsóbb volt, mint egy éve.
  • A friss zöldségek ára 11,8 százalékkal volt magasabb, a friss gyümölcsök viszont a KSH mérése szerint 3,2 százalékkal olcsóbbak lettek, ám júliusban még 7,4 százalékkal kerültek kevesebbe, mint egy évvel ezelőtt.
  • Az üzemanyagok 21,7 százalékkal kerültek többe, mint tavaly augusztusban, ami 1,9 százalékponttal nagyobb emelkedés az előző havinál.
  • A tartós fogyasztási cikkekért 4,4 százalékkal kellett többet fizetni, ami 0,6 százalékponttal magasabb a júliusi drágulásnál. Ezen belül a szobabútorok 10,8 százalékkal, az ékszerek 10,5 százalékkal, a konyha és egyéb bútorok 8,3 százalékkal, az új személygépkocsik 7,9 százalékkal kerültek többe.
  • A szolgáltatások ára az átfogó mutatóval megegyező mértékben, 4,9 százalékkal nőtt.

Az év első nyolc hónapjában a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal, ezen belül augusztusban 4,4 százalékkal emelkedtek. Utóbbi azt jelenti, hogy a nyugdíjasokat még 0,3 százalékos nyugdíj kompenzáció illeti meg.

Az infláció Magyarországon 2012 óta nem volt ilyen magas, mint idén. Az MNB szerint ősszel újra nő majd az infláció, és év végére a 2-4 százalékos toleranciasáv fölött lesz, októberben és novemberben pedig jöhet egy újabb inflációs csúcs.

Borítókép: Pixabay/ stevepb