A hetedik osztályos, 12 évnél idősebb fiúk és lányok szülei szeptember 13-ig még ingyenesen igényelhetik a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást az iskolákban. Ha lecsúsznak a határidőről, ebben a tanévben már csak pénzért juthatnak az oltáshoz – írja a Telex.hu.

A HPV minden évben nagyjából ezer magyar férfi és nő haláláért felelős, amely a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírusfertőzés kórokozója, és amely az intim területek bőrének érintkezésével is terjedhet, így nemi aktus sem féltetetlenül szükséges a megfertőződéshez.

A méhnyakrákok közel 100, a hüvelyrákok 70, a végbélnyílás körüli rákok 85, a középgaratrákok 80, a péniszrákok 54 és a szeméremtesti rákok 60 százalékát a HPV okozza.

Magyarországon a gyerekek számára nyolc éve érhető el ingyenesen az oltás. A nemzetközi ajánlások 9 és 14 éves kor közé teszik az oltás beadásának javasolt időpontját, de a szakemberek szerint a vakcina akkor a leghatékonyabb, ha azt még a szexuális élet megkezdése előtt adják be. Így a HPV okozta daganatok jó eséllyel megelőzhetők.

Tévhit egyébként, hogy a vírus csak a lányokat, nőket fenyegeti. A fiúk többszörösen érintettek, és a vírus terjedésében nagy szerepet játszanak.

Borítókép: Pixabay/ fernandozhiminaicela