A Terézvárosban nemrég bevezetetthez hasonló parkolási rendszerről tárgyal Budapest IX. kerületének önkormányzata csütörtökön – közölte Baranyi Krisztina a Facebookon.

Kizárólagos lakossági parkolóhelyeket, mobilitási pontokat és koncentrált rakodóhelyeket Ferencvárosba is!Csütörtökön…

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2021. szeptember 6., hétfő

A polgármester közlése szerint a vonatkozó előterjesztés értelmében kizárólagos lakossági parkolóhelyeket hoznának létre Belső- és Középső-Ferencváros, valamint a József Attila-lakótelep közterületi várakozóhelyeinek 30 százalékán. Ezeken este 8 és reggel 7 óra között csak a kerületben lakók állhatnának meg.

„Mára azonban született megoldás. A Főpolgármesteri Kabinet által kidolgozott komplex csomag átültethető a IX. kerületre, és nem csak a helyiek kényelmét szolgálná, hanem többek közt enyhítheti az autók borzasztóan megnövekedett számából adódó környezeti károkat is” – írta.

A csomag részét képezi a helyiek számára fenntartott parkolási helyek biztosításán túl a mozgáskorlátozottaknak szolgáló várakozóhelyek számának növelése, a nagyobb forgalmú közlekedési csomópontokon, például az iskolák közelében Kiss&Ride (várakozni tilos) helyek kialakítása, mobilitási pontok, ahol mérettől függően csak mikromobilitási járművek (kerékpár, roller, cargo-kerékpár), illetve közösségi autómegosztásban érintett nagyobb gépjárművek (autó, robogó) helyezhetőek el, koncentrált rakodóhelyek, amelyeket a kereskedelmi létesítményekhez igazítanának, de nagy segítséget jelentenének a helyieknek is például költözés esetén.

„Ferencvárosban már létesítettünk lakossági parkolókat a pandémia alatt, azoknak a fenntartása viszont jelentős élőerőt kívánt a kerülettől, közteresek és parkolóőrök állandó jelenlétére volt szükség a lezárásnál. A fenti megoldás sokkal praktikusabb és olcsóbb Ferencvárosnak, mint a korábban alkalmazott módszer” – magyarázta Baranyi, hozzátéve: ha a képviselő-testület megszavazza az előterjesztést, akkor elindulhat a forgalomtechnikai tervek kidolgozása.