A One Earth szaklapban publikált kanadai-európai kutatás az energiaszektor vizsgálata során arra jutott, hogy a jelenlegi tizennyolcmillió fő helyett 2050-re huszonhatmillió főre nőhet a munkaerőszükséglet, már amennyiben a párizsi egyezménynek megfelelően sikerül két Celsius-fok alatt tartani a felmelegedést – írja a Rakéta.hu.

2050-re az energiaszektor dolgozói között nyolcvannégy százalékos részt kap a megújuló energiaipar, az elsődleges foglalkoztató pedig a szél- és napenergia lesz. Abban az esetben, ha nem sikerül a felmelegedést a kitűzött két Celsius-fok alatt tartani, akkor a tanulmány szerzőinek becslése alapján ötmillióval kevesebb munkahelyre lesz szükség.

A kutatók kizárólag az energiaszektorban dolgozókat, illetve az ezzel kapcsolatos építési és karbantartási munkálatokat végzőket vizsgálták.

Szintén fontos, hogy az egykor a fosszilis ágazatok dolgozóit is bevonják az új munkafolyamatokba. Erre vonatkozóan már születtek kezdeményezések, amelyek szerint a fosszilis szektor munkásait szervezett oktatással átképeznék más tevékenységekre.

Borítókép: Pixabay/ ELG21