Utolsó hónapjába fordult a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés – olvasható a Magyar Természetvédők Szövetségének honlapján.

Hozzáteszik, egy erős hajrával még összegyűjthető az egymillió aláírást, jelenleg közel 750 ezer aláírásnál járunk. Jó hír, hogy Ferenc pápa is támogatja ezt az európai polgári kezdeményezést, és jövő szerdán a Vatikánban fogadja a kampány képviselőit.

A kezdeményezés érvényességének két feltétele van: legalább hét országból összegyűjteni az adott EU-tagállamra vonatkozó, lakosságarányos aláírást, emellett pedig összesen egymillió aláírás is szükséges uniós szinten.

Az előbbi feltételt már hónapokkal ezelőtt teljesítették, már nyolc országban – köztük Magyarországon – elérték a kvótát, uniós szinten pedig jelenleg közel 750 ezer aláírásnál járunk (az online és a papíron összegyűlt aláírásokat beszámítva). Egy erős hajrával tehát még összegyűlhet az egymillió aláírás.

Az utóbbi hetekben-napokban több tagállamban is felpörgött a kampány. Ennek keretében az eddigi aláírók egy nemrég körbeküldött hírlevélben arról is értesülhettek, a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezést Ferenc pápa is támogatja: a jövő szerdán, szeptember 8-án a Szentatya fogadja Annemarie Gluderer dél-tiroli biogazdát, aki egy országos túra keretében népszerűsíti a kampányt.

Borítókép: Wikipedia Commons