A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájának legújabb frissítése szerint a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés, illetve az emberi tevékenység miatt egyébként is szűkülő élettér miatt a kihalás szélére sodródott a legnagyobb ismert gyíkféle, a néhány indonéziai szigeten őshonos komodói varánusz.

A szervezet beszámolója szerint a következő negyvenöt évben a tengerszint emelkedése az állatok élőhelyének harminc százalékát érintheti, ezért változtatták sebezhetőről veszélyeztetettre a besorolását – írja a The Guardian alapján a Greenfo.

A döntést az IUCN jelenleg is zajló kongresszusán jelentettek be Marseille-ben azután, hogy egy friss, lektorált, a felmelegedés komodói varánuszokra gyakorolt hatásait vizsgáló kutatás arra a következtetésre jutott, hogy azonnali intézkedésekre van szükség, ha nem akarjuk, hogy a kihalás fenyegesse az állatokat.

A komodói varánuszokat a tengerszint emelkedése mellett ráadásul az is negatívan érinti, hogy az emberi tevékenység miatt egyre inkább széttöredezik az élőhelyük, ez pedig nemcsak genetikailag ártalmas számukra, hanem kitettebbé is teszi őket.

Az Indonézia délkeleti részén található Flores szigetén például több mint negyven százalékkal csökkent le az életterük 1970 és 2000 között az erdők folyamatos kivágása, valamint a szavannák lepusztulása és az itt jelentkező bozóttüzek miatt. Az állatok tehát eleve egyre kisebb helyekre vannak beszorítva, ezt tetézheti még a tengerszint emelkedése is a következő évtizedekben.

Borítókép: MAKY_OREL/Pixabay