Égig érő kőoszlopok, amelyek az ihletet adták az Avatar lebegő szikláihoz. Fjordok és sűrű bükkerdők, amelyeket A Gyűrűk Urában látunk. A világ legmagasabb vízesése, ahol ezer métert zuhan alá a víz. Józsuéfák, amelyek a U2 egyik leghíresebb albumának is nevet adtak. Mind-mind olyan nemzeti parkban találhatóak, amelyet kevesen tudnának megnevezni vagy éppen elhelyezni a térképen.

Oulanka Nemzeti Park

Lappföldön, Finnnország északi részén járunk, azon a vidéken, amelynek őslakói a számi népek. Vízesésesek között, függőhidakon vezet a finnek legismertebb többnapos túraútvonala 80 kilométeren át.

Ha gyalogtúrázunk, a természetvédelmi szabályokat betartva ingyen használhatjuk a fából épített kunyhókat.

Az északi fenyőerdő ékességét a vándorló rénszarvasok adják, a folyókban a pisztrángok jelentik az élet burjánzását. Aki pedig több adrenalinra vágyik, annak a vadvízi evezés a megoldás az egyszerre vad és szelíd tájon.

A Loch Lomond és a Trossachs Nemzeti Park

Egy gyönyörű skót népdal is megörökítette ezt a vidéket, több modern feldolgozást megélt, bár az eredetit nem könnyű felülmúlni:

Mintha Skócia, vagy legalábbis a felvidékiek szíve itt dobogna, a szigetország legnagyobb tavánál, mely valahol a szabadság szimbóluma a vikingekkel, majd angolokkal évszázadokoan harcoló kelta-pikt eredetű nép számára.

A skót tavak királynőjének élete összeforrt a híres-hírhedt bandita és szabadságharcos Rob Roy történeteivel.

A környék természeti szépségét többek között a kaledóniai erdők maradványai jelentik. Az emberléptékű vadregényes hegyek itt 1000 méter körüliek, kopárak, de nem szürkék: különleges sárgászöld színvilágukkal és a hófoltokkal üdeséget sugároznak.

Szász Svájc

A néhai NDK itthonról hol istenített, hol lenézett vidéke volt: a hetvenes-nyolcvanas évek gyerekei számára keleten ugyanis Szász Svájc jelentette a vadnyugatot, ha már a vasfüggönyön nemigen juthattak át. Majd miután a vasfüggönyt felhúzták, és a nyugat iránti lelkesedés néhány éven belül csillapodott, mindenki számára kiderülhetett, ez egy tényleg káprázatos nemzeti park.

Az Elba mentén mesebeli, homokkőből álló sziklatornyok sokasága áll némán, lélegzetelállító ösvényekkel, hidakkal.

Az 1700-as években az errefelé utazgató svájci festőket a hazájukra emlékeztette a környék, ők nevezték el így.

Szamária-szurdok

Görögországba elsősorban a tengerpartokért és az ókor csodáiért utazik, aki teheti. A belső vidékek egyik legnagyobb természeti szépségét éppen a legnagyobb történelmi múltú sziget, Kréta rejtegeti. A kopár térségben a szűk, a Vaskapunak nevezett helyen mindössze néhány méter széles Szamária-szurdok maga az oázis. A fenyőkkel és ciprusokkal tarkított 16 kilométer hosszú völgy egészen a tengerpartig vezet az 5-600 méter magas sziklák között, amelyeken krétai kecskék ugrálnak.

Fehér-sivatag

Miközben Egyiptom hívóereje is mindenek előtt az ókorban rejlik, a természet itt is nagyot alkotott. A szél és a homokviharok szobrászként formált óriási gombákra és a beduinokat répára emlékeztető sziklaalakzatotkat. A fő építőanyag a földtörténeti középidő kréta időszakából (145-66 millió évvel ezelőtt) származó, önmagában is gyönyörű fehér mészkő. Az állatvilágot, és így az életet, többek között a sivatagi rókák és a sakálok képviselik.

Csangcsiacsiei Nemzeti Parkerdő

Az Avatar lebegő sziklái nem csupán a képzelet szülőttei: a kínai Hunan tartomány égigérő homokkősziklái mintha tényleg megállnának a levegőben. Nem véletlenül ihlették meg a zöld gondolat talán legnagyobb és legeredetibb filmjének alkotóit. A tisztelet kölcsönös, ezért a Déli Égbolt oszlopa nevű ezer méteres sziklaalakzat 2010-ben kapott egy második nevet is, az Avatar Hallelujah-t.

Itt a képzelet valóban szárnyakat kap:

Fiordland

Ahogyan Európában a fjordok földje Norvégia, úgy Óceániában Új-Zéland. Déli szigetének délnyugati csücskén található legnagyobb és leglátványosabb nemzeti parkja, a Fiordland, amely szintén visszaköszön egy filmes szuperprodukció jeleneteiben.

A Gyűrűk Ura forgatási helyszínei között első helyen kell említeni ezt a vidéket, amely a rengeteg csapadéknak köszönhetően vízesések és sűrű bükkerdők tarkítanak. Veszélyzetett, őshonos állatok sokaságának otthont ad e táj, ahol az egyik legdöbbenetesebb látványt a Sutherland Falls vízesés jelenti:

Józsuéfa Nemzeti Park

A Józsuéfa, vagyis a Joshua Tree egyben a U2 egyik legnagyobb, 1987-es albumának névadója. A mormon telepesek nevezték el Józsuéről, az ószövetségi prófétáról a sivatagi növényt, amelynek kinyújtott ágai a névadó imádságra emelt kezeire emlékeztették őket. E fák a semmiből több mint tíz méter magasra nőnek, a csapadékhiányos időszakokban is zöldellnek. A magjaik száma végtelen, néhányan ezer évig is elélnek.

Az indiánok az élet fájának tartják őket.

Amerikában, de még Kaliforna államban is találunk sokkal ismertebb nemzeti parkokat annál, mint amelyet a Józsuéfáról neveztek el, de különlegesebbet nem sokat. A Mojave-sivatagban őshonos növény társaságában a tekinetünket is érdemes az égre emelni, a földrajzi környezetnek hála kristálytisztán látszik az éjszakai égbolt.

Manuel Antonio Nemzeti Park

Azt a paradicsomi állaptot idézi e vidék Costa Ricában, amellyel 1492-ben Kolumbusz találkozott Közép-Amerikában, és amelyre akarata ellenére oly sok bajt hozott. A háromujjú lajhár, a mellényes bőgőmajom, a vöröshátú mókusmajom, a közönséges csuklyásmajom mellett leguánok és tukánok otthona. Mindössze 7 négyzetkilométerén emlős és madárfajok százai élnek meg, az óceán partján alkalmanként a bálnák vándorlását lehet megfigyelni.

Canaima Nemzeti Park

Dél- Amerikában messze nem Venezuela a turizmus fő célországa, ami a szegénységtől szenvedő, de felemelő zenei rendszert kialakító ország költségvetésének talán hiányzik, legnagyobb természeti szépségeinek azonban nem. Közülük is kiemelkedik az Angel-vízesés, a magassági világrekorder.

Közel ezer méter zuhan a víz, megszakítás nélkül 800 méternél is többet.

Maga a nemzeti park akkora területen helyezkedik el, mint Magyarország egyharmada, és vízezések sorozatával ejti ámulatba az erre járókat.

Kiemelt kép: Csangcsiacsiei Nemzeti Parkerdő. Forrás: Wikipedia Commons